U svijetu više od 3.5 miliona slučajeva zaraze, Europa se polako otvara

Prema podacima Worldometersa u svijetu ima 3.566.469 slučajeva koronavirusa, umrlo je 248.302 ljudi, a oporavljeno je 1.154.549 ljudi.

Prema sveučilištu Johns Hopkins, pet najteže pogođenijih zemalja po broju slučajeva i smrtnim slučajevima su Amerika, Španjolska, Italija, Velika Britanija i Francuska.

Europa se polako otvara

Španjolci su ovog vikenda izašli na ulice kako bi se rekreirali vani nakon 48 dana izolacije, a ublažavanje mjera uskoro će osjetiti i teško pogođena Italija.

Nakon dva mjeseca najstrožih mjera u Italiji, drugoj zemlji po broju smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, ljudima će od danas biti dozvoljena šetnja parkovima i posjeta rodbini.

Slična je situacija i u Mađarskoj, otvorit će se trgovine i muzeji, javni prostori, restorani, hoteli i bazeni – ali će restrikcije ostati snažne u Budimpešti, u kojoj je zabilježeno oko 70 posto slučajeva zaraze unutar zemlje.

Njemačka također nastavlja s ublažavanjem mjera, pri čemu se očekuje otvaranje nekih škola, a Slovenija i Poljska će ponovno omogućiti rad pojedinim tvrtkama i korištenje javnih prostora.

Francuska će djelomično ublažiti mjere 11. svibnja – uključujući i otvaranje škola za učenike nižih razreda osnovnih škola.

Ipak, zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako bi se virus mogao vratiti te apeliraju na društveno distanciranje, korištenje maski i više testiranja kako bi se zaraza lakše mogla pratiti.

Hrvatska danas ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sistema i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera te se postupno normalizira rad javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sistema, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU