U toku operativna akcija SIPA-e kodnog naziva “Viza”

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (13.07.2019. godine) započeli operativnu akciju kodnog naziva “Viza”.

Akcija se izvodi po naredbama Kantonalnog suda u Zenici i Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

U toku su pretresi stambenih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona, na ukupno četiri lokacije i do sada su slobode lišena tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. stav (2) KZ Federacije Bosne i Hercegovine “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. stav (2) i “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. stav (1) istog zakona, poručili su iz SIPA-e.

“Avaz” saznaje da su do sada pronađene stotine krivotvorenih dokumenata. Riječ je o desetinama lažnih pasoša stranih zemalja koje su kriminalci koristili za prelazak granice, a otkrivena je i veća količina droge.

Nezavnično, tri osobe koje su uhapšene, se dovode u vezu sa zloglasnim Škaljarskim i Kavačkim klanom iz Crne Gore.

Iz SIPA-e su potvrdili da pomoć prilikom realizacije navedenih aktivnosti SIPA-i pružaju MUP ZE-DO Kantona i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Viza biće poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti, saopštili su iz SIPA-e.

Izvor: Fokus.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU