U Tuzli obilježen Mređunarodni dan zaštite ozonskog omotača (VIDEO)

Predsjednik Udruženja “Eko zeleni“ Tuzlanskog kantona Muhamed Omerović ocijenio je danas u Tuzli na stručnom skupu od ozonskom omotaču, kojim je obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, da tektonski poremećaji u zemlji, konkretno zemljotresi, imaju itekako veze s klimatskim promjenama.

Ističe da je nauka dokazala da je došlo do oštećenja ozonskog ekrana, a posljedice se primjećuju u biosferi, sredinama gdje živi biljni i životinjski svijet. Također, činjenice pokazuju da brojne biljne i životinjske vrste izumiru, a to dokazuju i zdravstvene institucije.

-Ozonski ekran jeste oštećen, ali ako budemo poštovali Bečku konvenciju o zaštiti ozonskog omotača i druge deklaracije, zasigurno da ćemo unaprijediti kvalitet ozonskog ekrana i na taj način ćemo zaštiti naše živote – rekao je Omerović.

Ozonski omotač štiti život na zemlji, ali je sve više štetnih materija koje su dovele do njegovog oštećenja. Naime, u posljednjih 40 godina šumski fond je prepolovljen, a prašume su izložene i velikim požarima.

– Količina karbon dioksida u atmosferi je znatno veća u odnosu na količinu oksigena. Došlo je do ekološke neravnoteže. Nažalost pogoršan je efekat staklene bašte i tako temperature na planeti zemlji raste. Mi tražimo da se uspostavi ekološka disciplina u ekonomskom sektoru te da se krene s masovnim pošumljavanjem – ističe profesor Omerović.

Smatra da je svjetska ekonomija napravila ogromne probleme. Konferencije o klimatskim promjenama nisu prihvaćene u svim ekonomski razvijenim zemljama i ta utrka za profitom, kako je potcrtao, dovodi do sve većih klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je potpisnica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola o supstancama koje oštećuju ozonski omotač, no za sada se, rečeno je na skupu, malo radi na njihovoj implementaciji.

Stručni skup o ozonskom omotaču danas je, uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, organizirao Ekološki savez ”Eko zeleni” TK.

Međunarodni dana zaštite ozonskog omotača obilježava se od 1994. godine, a taj dan ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Obilježava se s namjerom da se naglasi važnost provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU