„UČILA SAM PONOVO DA GOVORIM“ Tamara (21) mislila da je samo promukla dok nisu otkrili da ima tumore glasnih žica

– S obzirom na to da sam od svoje 15. godine bila veoma promukla i da sam imala genetske predipozicije za problem sa glasnim žicama, otišla sam na pregled ORL. Već pri ulasku u ordinaciju i moje izgovoreno „dobar dan“, doktor je zaključio da imam promene na glasnicama – priča naša sagovornica.

Ističe da je u tom trenutku bila na trećoj godini fakulteta i da joj je u tom trenutku djelovalo nemoguće da imam bilo kakav zdravstveni problem.

Promuklost pripisivala hladnim i gaziranim pićima

Za mene, koja u tom trenutku pohađam fakultet, bila sam na trećoj godini, nije bilo moguće da imam bilo kakav zdravstveni problem.

– Primjetnu promjenu u glasu sam pripisivala konzumaciji hladnih, gaziranih, a nerijetko i alkoholnih pića, što sam i rekla specijalisti.

Međutim, pregled je otkrio daleko veće probleme – dva tumora na glasnim žicama.

– Bilo mi je jasno da to neće baš proći tako jednostavno kao što sam mislila i da ću verovatno biti podvrgnuta nekom hirurškom zahvatu. Ipak, doktor je pokušao da ne interveniše na mojim glasnicama, jer su promene bile na izuzetno nezgodnim mestima. Upućena sam na fonijatrijske vežbe sa logopedom i fonijatrom. Pokušaji da moje glasnice ne budu taknute, a da tumori nestanu bile su bezuspešne, otkrila je Tamara.

OPERACIJA TRAJALA ČETIRI SATA Hirurg iz Prijedora o jednom od najtežih slučajeva tumora: „Nisam mogao da vjerujem…“

Vježbe nisu vrijedile

Mjesecima je odlazila na vježbe, ali njen glas je bivao sve gori.

– Uz vežbe, dobila sam i preporučenu ishranu, jer ono što unosimo, počevši od hrane i pića, pa preko kontakta sa duvanskim dimom ili bilo kakvim drugim isparenjima od krucijalnog značaja je za zdravlje našeg govornog aparata.

Tako je za problem koji je postojao kod nje veoma bilo važno da ne unosi citruse, crvena voća i povrća, svinjsko meso, veštačke šećere, belo brašno, alkohol, gazirana pića, pa čak i da smanji kofein.

– Kada je odlučeno da ipak moram da budem operisana, usledio je jedan dugi niz priprema, a najteže je bilo odlučiti da li ću biti operisana laserskim putem ili ne. Konzilijum lekara je dugo većao, jer je položaj tumora bio veoma nepristupačan da bi se izveo laserski. Nakon nekoliko sati doneta je odluka da se to ipak učini laserskim putem. Usledile su predoperatine pripreme, a potom i prijem u bolnicu.

Učila je ponovo da govori

Operacija je trajala gotovo dva sata, a Tamara je probuđena iz narkoze shvatila da zapravo ne može uopšte da priča. Hranu je unosila preko infuzije, kao i lijekove protiv bolova.

– Razgovor je tekao pomoću piši-briši table sa mojim najbližima. A, delovalo je kao da nikada neću ponovo govoriti. Bili su to dugi dani oporavka. Svakodnevne infuzije i učenje da govorim.

Najpre su bili slogovi, glasovi, da bi kroz nekoliko nedjelja došla do prvih riječi i rečenica.

Simptom podmukao

– Simptomi koje sam imala bila je samo promuklost, nisam imala nikakve bolove i to je ono što bi ljudima trebalo da bude zaista jasan pokazatelj koliko ova bolest može biti podmukla – govori naša sagovornica.

Njen problem otkriven je na vreme, to je pokazala histopatologija. Međutim, njen savjet je da ne bi trebalo da se ignorišu bilo kakve dugotrajne promjene u vašem glasu, jer najčešće nije od hladnih pića, klime ili glasnog govorenja.

– Pogotovo ako je reč o promenama koje traju mesecima. Pregled kod ORL nije prijatan, doduše kod mene je verovatno bio bolniji, jer su tumori poprilično porasli, ali bukvalno može da spasi život – apeluje Tamara.

BONUS VIDEO:

„UČILA SAM PONOVO DA GOVORIM“ Tamara (21) mislila da je samo promukla dok nisu otkrili da ima tumore glasnih žica appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU