3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

UČINIMO SVJESNO: dm prestaje s podjelom malih besplatnih plastičnih vrećica

Još svega šest dana kupci u dm prodavnicama će moći besplatno preuzeti male plastične vrećice prilikom kupovine, jer od 12.8. dm ih trajno povlači iz svoje ponude!

Naime, kako bi se reducirala upotreba tankih plastičnih vrećica, koje se u prosjeku koriste svega 12 minuta, dok njihova razgradnja traje nekoliko stotina godina, dm uvodi nove mjere kojima želi podstaći zaštitu okoliša i stimulisati kupce na savjesnu kupovinu. U prodaji će i dalje ostati čvršće plastične vrećice namijenjene višekratnoj upotrebi.

„Kao predvodnik primjene savremenih praksi održivog razvoja dm je prvi prodajni lanac u našoj zemlji koji je još 2012. uveo prodaju plastičnih vrećica umjesto besplatne podjele. Zabrinuti činjenicama i brojkama koje ukazuju kako u Bosni i Hercegovini godišnja potrošnja plastičnih vrećica iznosi više od milijardu komada, dok se na mjesečnom nivou troši sto miliona, odlučili smo se za novi korak koji za cilj ima da zajedno s našim kupcima doprinesemo zaštiti okoliša i očuvanju prirode”, izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga kompanije dm drogerie markt BiH i dodala kako u dm-u kupci mogu imati “ceker za cijeli život”, jer u bilo kojoj dm prodavnici svoj dotrajali dm platneni ceker uvijek mogu besplatno zamijeniti za novi.

Kako bi ozvaničili početak ovih promjena, dm će na dan 12.8. svima koji obave kupovinu u iznosu od 20 KM i više poklanjati ceker UČINIMO SVJESNO. Ova dm-ova inicijativa dio je društveno-odgovornih praksi koje velike kompanije širom svijeta realiziraju s istim ciljem, a to je redukcija plastičnog otpada. S obzirom da se plastične vrećice razgrađuju stotinama godina, onemogućuju tako i razgradnju organskog otpada koji se u njima deponuje. Stoga je edukacija i podsticanje stanovništva na korištenje alternativnih rješenja jedan od načina smanjenja zagađenja okoliša.

  Mann Hummel primjer uspješnih subvencija Vlade FBiH – TNTPortal

„Ekološke katastrofe u BiH ali i svijetu čiji smo svjedoci iz godine u godinu nas zabrinjavaju ali i služe kao vodič za predstojeće aktivnosti društvene odgovornosti koje će biti usmjerene na ekologiju i podršku očuvanju prirode u našoj zemlji. Iskreno se nadamo da će i kupci pronaći smisao i slijediti našu misiju, a mi ćemo se potruditi da i našu ponudu dodatno obogatimo proizvodima koji su dobri za čovjeka i okoliš“, dodala je Isaković.

U dm prodavnicama širom BiH kupci već sada mogu pronaći širok izbor proizvoda prirodne kozmetike, organske hrane, proizvoda za domaćinstvo čiji su sastojci i proizvodnja u skladu sa ekološkim standardima.

Osim što će trajnom ponudom “dm cekera za cijeli život” pomoći svojim kupcima da što prije razviju navike korištenja cekera umjesto plastičnih vrećica, kako bi ih dodatno stimulisao na zaštitu okoliša, od 12.8. dm pokreće i društveno odgovornu inicijativu {ZAJEDNO} za bolje sutra kojim će podržati inicijative kupaca za uređenja okoliša i unaprijeđenje života stanovnika u njihovim lokalnim zajednicama.

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.
dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od juna 2006. kada je otvorena prva dm prodavnica u sarajevskom naselju Dobrinja. Za trinaest godina dm se pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija sa 700 zaposlenika i 74 prodavnice u 42 grada te distribucijskim centrom u Sarajevu. U poslovnoj godini 2017/18. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 161,4 miliona KM. Asortiman dm-a obuhvata preko 14.000 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača. Među dm robne marke spadaju Balea, alverde, Mivolis, trend IT UP, Denkmit, babylove, dmBio i mnoge druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.

  Rekordni rezultati Euro Roala, u prvom polugodištu 2019. godine povećan promet 20%

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU