UGLJIKOHIDRATI VAM NE MORAJU BITI NEPRIJATELJ Ove namirnice su odlična zamjena za hljeb

Iako je hljeb ugljikohidrat koji se svakako može uklopiti u zdravu prehranu, možda i dalje tražite alternative kada vam se pojavi žudnja za njim. Kada tražite ove zdravije alternative pšeničnom hljebu, želite da potražite opcije koje ne sadrže tone šećera, masti, soli i više nezdravih sastojaka.

Amy Shapiro, MS, RD, govorila je o glavnim preporukama za zamjenu hljeba.

Njen prvi izbor je hljeb bez žitarica

„Uživanje u hljebu bez žitarica koji se peče i ima ukus kao hljeb, ali je napravljen od bademovog brašna zasititi će vas i spriječiti skokove šećera u krvi“, kaže Šapiro.

Još jedna prednost odabira hljeba bez žitarica osim kontrole šećera u krvi je potencijalna pomoć u upravljanju upalnim bolestima crijeva (IBD).

Osim toga, hljeb bez žitarica je takođe odlična opcija jer ne sadrže gluten. To je zato što su određene žitarice izvor glutena. Gluten je protein koji može uzrokovati probavne tegobe kod osjetljivih osoba. Stoga, odsustvo žitarica može smanjiti rizik od potencijalnih problema sa varenjem.

Međutim, ako vam hljeb bez žitarica ne odgovara, Shapiro ima drugu opciju: prelazak na zdravije ugljikohidrate .

„Ako žudite za ugljikohidratima, ali ne želite hljeb, koji često sadrži dodatne sastojke i koji se može visoko preraditi, preporučujem da uživate u zdravijim ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica kao što su riža, kvinoja i farro i krompir“, kaže Shapiro.

Kada je u pitanju batat, odličan je jer vas duže čini sitim i energiju jer se sporo vari. Slično kao i kod integralnih žitarica, slatki krompir je pun vlakana. Takođe, sadrže hranljive materije i odlične su za sagorijevanje masti zahvaljujući visokom sadržaju vitamina. Vitamini se sastoje od A, C i B6.

Takođe, slično hljebu bez žitarica, ove zamjene mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi zbog svojih antioksidativnih svojstava koja potiču od karotenoida. Ove opcije također mogu smanjiti otpornost na inzulin.

BONUS VIDEO:

UGLJIKOHIDRATI VAM NE MORAJU BITI NEPRIJATELJ Ove namirnice su odlična zamjena za hljeb appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU