Ukida se PDV na doniranu hranu, neophodno je izbjeći zloupotrebe

Zasjedao je jučer Zastupnički dom BiH. Podršku svih zastupnika dobio je prijedlog da se ukine plaćanje PDV-a na doniranu hranu uz uvažavanje prijedloga zastupnika stranaka iz opozicije, ali i vlasti da u prijedlogu jasno bude precizirana procedura doniranja hrane da bi bile izbjegnute zloupotrebe. Primjenom zakona bit će spriječeno uništavanje velike količine hrane u toku godine, a istovremeno povećan broj obroka u javnim kuhinjama i humanitarnim organizacijama.

U Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou uništi se hrana vrijedna oko 130 miliona maraka. Velike količine hrane propadaju, dok se istovremeno broj korisnika javnih kuhinja povećava. Umjesto doniranja, upotrebljivi višak hrane češće ide na deponije. Ključni razlog je visoka stopa PDV-a. Prepoznali su to zastupnici u Zastupničkom domu BiH i na prijedlog 15 zastupnika na čelu sa Sašom Magazinovićem predložili dopune Zakona o PDV-u koje podrazumijevaju ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

„Zašto se ta hrana baca? Zato što je tržnim centrima isplativije baciti hranu nego je donirati. Zašto? Zato što ako doniraju moraju platiti 17 posto vrijednosti donirane hrane“, kazao je SDP-ov zastupnik Magazinović.

Ukidanje PDV-a na doniranu hranu pozdravio je cijeli saziv Zastupničkog doma. No, nisu izostale dodatne izmjene. Zastupnici stranaka iz opozicije, ali i vlasti, upozoravaju na moguće zloupotrebe. Da bi spriječili loše namjere u primjeni ovog, kako su ga nazvali, humanog zakona, traže od Uprave za indirektno oporezivanje BiH dobru pripremu i sve detalje procedure doniranja hrane. Nakon obrazloženja, predlagač zakona je uvažio zahtjeve.

„Ono što tražimo od Uprave za indirektno oporezivanje BiH jeste da u izvještaju koji svake godine dostavlja Zastupničkom domu dostavi i količine donirane hrane po godinama kako to bude išlo jer naš cilj je da ne bude bilo kakvih zloupotreba i da nam se ne desi da imamo veći broj donirane hrane na tržištu nego koju koristimo i koja se prometuje“, kazala je Sanja Vulić, predsjednica Kluba SNSD-a

PDP-ov Branislav Borenović navodi kako je cilj da ne bude zloupotrebe u čitavom tom procesu i traži da se odrede rokovi u kojim će i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dati mišljenje i pripremiti sve interne akte.

Predsjednik Kluba SDA Šerif Špago dodaje kako traže način da se osigura da javne kuhinje i humaniratne organizacije ne budu pretrpane hranom sa isteklim, odnosno sa kratkim vremenom isteka roka.

Na dnevnom redu sjednice našao se i prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH kojim bi se onemogućila osuđenima za ratne zločine da kaznu zatvora do godinu dana zamijene za novčanu. Prijedlog nije usvojen. Prethodno je od Ustavnopravne komisije dobio negativno mišljenje jer je komisija utvrdila da prijedlog izmjene zakona nije u skladu sa Ustavom.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU