Umro Milan Kundera

Pisac češkog porijekla Milan Kundera preminuo je u 95. godini, javila je danas Češka državna televizija.

Autor romana “Nepodnošljiva lakoća postojanja” i “Šala” emigrirao je iz Čehoslovačke u Francusku 1974. godine, a četiri godine kasnije oduzeto mu je državljanstvo.

Nikada se nije vratio za stalno u rodnu zemlju i zbog toga ga čitaoci širom svijeta više poznaju kao francuskog književnika češkog porijekla.

Moravska pokrajinska biblioteka, kojoj je Kundera nedavno posvetio cijelu svoju arhivu, objavila je da je Kundera preminuo u utorak, 11. juna, u svom stanu u Parizu.

Kundera je rođen u Brnu 1. aprila 1929. godine u uglednoj porodici Ludvika Kundere, rektora Janačekove akademije scenskih umjetnosti. Nakon gimnazije, upisao je Karlov univerzitet, gdje je studirao nauku o književnosti i estetiku. Poslije dva semestra, odlučio je da studira scenario i režiju.

U njegovim djelima redovno se ponavljaju motivi krize identiteta, nerazumijevanja u međuljudskoj komunikaciji i individualnih pristupa sopstvenoj i zajedničkoj prošlosti.

U proljeće 1968. godine, Sovjetski Savez imenuje Kunderu i druge kao članove grupe koja se bori za ukidanje socijalizma u Čehoslovačkoj. Nakon avgusta 1968. godine njegova djela nestaju iz javnosti, a sam pisac postaje zabranjen u svojoj zemlji.

Na ponudu Univerziteta u Renu, Kundera 1975. godine putuje u Francusku kao gostujući profesor i ostaje u toj zemlji. On 1981. godine dobija francusko državljanstvo, a od 1995. godine počinje da objavljuje djela na francuskom jeziku.

Na češkom je objavio romane “Šala”, “Život je drugdje”, “Oproštajni valcer”, “Knjiga smijeha i zaborava”, “Nepodnošljiva lakoća postojanja” i “Besmrtnost”, kao i zbirku pripovjedaka “Smiješne ljubavi” i dramu “Žak i njegov gospodar”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU