Upozorenje na nestabilno vrijeme, pljuskove, grmljavinu i grad

Podsjetimo, snažno nevrijeme jučer je pogodilo zapadni dio BiH, olujni vjetar je čupao stabla i rušio krovove.

Na području Krajine, od danas poslijepodne do prekosutra, mogući su obilniji pljuskovi od 10 do 30 litara po metru kvadratnom i grmljavinski procesi, uz pojavu lokalnih nepogoda, upozorili su iz Hidrometeorološkog zavoda.

U narednom periodu bit ćemo pod uticajem visinskog ciklona s centrom iznad istočne Evrope. Uz sjeverno visinsko strujanje preko naših predjela će preći nekoliko linija nestabilnosti, dajući pljuskove, grmljavinske procese, a postojat će uslovi za lokalne nepogode praćene gradom i sugradicom. Lokalno će biti obilnijih pljuskova. (10 do 30 l/m²).

Zona najčešćih i najjačih nestabilnosti će biti sjeverna polovina zemlje (Krajina, Posavina i donje dijelom srednje Podrinje) – naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravne subjekte i građane da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Podsjetimo, snažno nevrijeme jučer je pogodilo zapadni dio BiH, olujni vjetar je čupao stabla i rušio krovove.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU