Upozorenje: Ne kupujte čokolade, čipseve i ostale slatkiše na kojima piše ovo!

Potrošačima se sve više nude proizvodi sa gramažom manjom od uobičajene, dok cijena tih artikala nije smanjena, saglasni su u udruženjima za zaštitu interesa potrošača.

I sami kupci su svesni toga, jer odavno, na primjer, čokolada od sto grama to više nije. Također, primjera radi, iako smo donedavno bili navikli da kupujemo kesicu čipsa od 50 grama, sada je taj proizvod kod nekih proizvođača težak svega 30 grama.

Iako na poleđini piše tačna gramaža proizvoda, ono što zavara kupca je vizuelno isto pakovanje, ali i cijena koja ne naslućuje da je manje proizvoda – ističu iz udruženja.

Proizvođači manju gramažu određenih proizvoda pravdaju i time što je smanjen broj članova u porodicama, a najveća obmana je to što su proizvodi kojima je smanjena gramaža ostali i dalje u istom pakovanju i tek kada kupac okrene poleđinu proizvoda, onda vidi da ima manje grama nego ranije.

Problem je što na ovaj način proizvođači ne krše zakon, jer su na poleđini naznačili gramažu proizvoda, pišu Nezavisne.

Većina kupaca uglavnom pazari po navici određeni brend, ali se u najvećem broju slučajeva ne informiše koje je zapravo gramaže proizvod. Maja S. ističe da uglavnom ne obraća pažnju kada je gramaža u pitanju dok ne otvori proizvod da ga pojede.

Kupila sam bombone koje su ranije imale 100 grama pa sam se iznenadila kad sam vidjela da su teške samo 80 grama. Ili, recimo, u velikoj kesici bude samo nekoliko komada čipsa – kazala je ona.

Neki od proizvoda sa smanjenom gramažom:

Čokolade 70, 80, 90 g
Kikiriki 27, 85 g
Čaj 28, 36 g
Bombone 80 g
Štapići 45 g
Čips 30 i 90 g
Šećer 900 g

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU