-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

UPOZORENJE / Za vikend prognoziran rast vodostaja

Za period od 10. do 12. decembra, na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federacije BiH prognoziran je porast vodostaja naročito na slivu Une i Vrbasa; očekivanja su da će na stanicama srednjeg i donjeg toka Une, vodostaj dostići nivo kad slijede obavijesti o mogućim poplavama, saopćila je Agencija za vodno područje rijeke Save.

Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području srednjeg i donjeg toka Une.

Za naredna tri dana, prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području srednjeg i donjeg toka Une i gornjeg toka rijeke Vrbas.

Obavještenje o prognoziranom vanrednom hidrološkom stanju odnosi se na područja Bihaća, Bosanske Krupe, Cazina, Velike Kladuše i Bužima.

  • Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, preporučujemo pojačan oprez – navedeno je u saopćenju Agencije za vodno područje rijeke Save.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke bez izgrađenih zaštitnih vodnih objekata, da je opasno prilaziti obalama jer je moguće povećanje dubina i brzina vodotokova.

  BIJELJINA/ Dvije osobe poginule, četiri povrijeđene

Službe pravovremeno treba da daju obavještenja s uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti, prije eventualne pojave poplava, preduzeti mjere samozaštite u cilju smanjena i predupređenja eventualnih šteta po njih i materijalna dobra.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU