Uragan Ida ostavio milion ljudi bez struje u Louisiani

Stanovnici Louisiane mogli bi sedmicama biti bez struje a vlasti su počele procjenjivati katastrofalnu štetu od uragana Ida.

Uragan Ida je u nedjelju pogodio grad i donio vjetar brzine od 240 km na sat, peti po snazi koji je ikada pogodio kopno SAD-a. Bez struje je ostalo oko milion stanovniak.

Oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde angažovano je za pomoć u potrazi i spašavanju. Osim toga, više od 25.000 radnika iz cijele zemlje mobilisano je kako bi pomogli u obnovi električne energije u državi, izvješatav CNN.

Jedna osoba je poginula kada je drvo palo na njihov dom u području Baton Rouge u Louisiani.

Državni i lokalni dužnosnici izjavili su da će  broj stradalih  vjerovatno rasti kako se nastavlja potraga.

Kako se uragan Ida sporije nastavlja kretati prema unutrašnjosti, oslabio je do tropske oluje – ali Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi obilne kiše i dalje mogle dovesti do poplava u dijelovima Mississippija, Alabame i Floride.

Ida se ranije smatrala “opasnom po život”, uspoređujući je s uraganom Katrina, olujom iz 2005. koja je imala put sličan Idi i u kojoj je život izgubilo 1.800 ljudi.

Predsjednik Joe Biden proglasio je ‘katastrofu velikih razmjera’ u državi, oslobađajući dodatna sredstva za spašavanje i oporavak.

U ponedjeljak je obećao da će savezna vlada “biti uz narod Zaljevske obale onoliko koliko je potrebno za oporavak”.

Entergy, najveća elektroenergetska kompanija u Louisiani, upozorila je da će biti potrebni dani – i vjerojatno sedmice u najteže pogođenim područjima – da se električna energija vrati u više od milion domova koji su ostali bez struje.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU