Uskoro bi građani Tuzle taksi mogli naručiti preko aplikacije ‘Moj taxi’

Uskoro bi građani Tuzle usluge taksija mogli naručiti putem pametnog telefona, odnosno  aplikacije “Moj taxi”, a Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona danas je organiziralo prezentaciju tog projekta.

Aplikacija „Moj Taxi“, kako je rečeno, korisnicima taksi prijevoza omogućava da na jednostavan način putem svog pametnog telefona naruče taksi uslugu. Dovoljno je pokrenuti aplikaciju na telefonu. Po aktivaciji, sistem će dodijeliti najbliži taksi, prikazati detalje o vozilu, i prosječno vrijeme dolaska do lokacije. Sve ovo se odvija četiri  puta brže od uobičajenih načina poziva taksi vozila.

Sistem administrator Edis Jašarević pojasnio je da će na aplikaciji “Moj taxi” biti dostupni podaci kako da se rasporedi taksi u gradu, sistem raspoznaje i žarišta, u koje doba dana ljudi najviše zovu i s koje koordinate.

– Prednosti su što vi putem pametne aplikacije “Moj taxi” pozivate vozilo bez ikakvih dodatnih troškova i bez čekanja – kazao je Jašarević i dodao da veliki dispečer centri koji su trošili jako puno novca više nisu potrebni jer se aplikacijom mogu bolje rasporediti vozila u pokretu i sistem je brži i ekonomičniji i za vozače i za klijente.

Aplikacija se uspješno koristi u Sarajevu i još nekoliko manjih gradova u BiH. Aplikacija “Moj taxi” do sada ima 30.000 korisnika, a u Sarajavu je putem ove aplikacije na raspolaganju 1.000 vozača, odnosno taksi vozila.

Predsjednik Udruženja “Sarajevo taxi“ Enver Suljagić kaže da su stariji građani ostali vjerni telefonima, ali mladi i turisti koriste aplikaciju, jer je njome “poboljšan kvalitet usluga, sigurnost klijenata i vozača, sistem kontrole je efikasan i u svakom trenutku znamo šta se dešava”.

Korištenjem pomenute aplikacije je povećana sigurnost i vozača i korisnika usluga, a predsjednik Udruženja “Tuzla Taxi” Neim Husić izrazio je uvjerenje da će za tri do četiri mjeseci i građani TK taksi prijevoz moći naručiti putem pametnih telefona, a instalacija će biti besplatna.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK spremno je da pomogne novine koje su posebno važne i za sve veći broj turista koji posjećuje Tuzlanski kanton, ali i bh. dijasporu.

– To će unaprijediti i taksi prijevoz na TK. Iako svako uvođenje nove tehnologije iziskuje finansijska sredstva koja treba osigurati, mi smo spremni pružiti podršku – kazao je ministar Gluhić.

U resornom Ministarstvu u saradnji sa udruženjima taksi prijevoznika na području Tuzlanskog kantona i na ovaj način žele podići nivo usluga taksi prijevoza na veći nivo, te će, kako je Gluhić najavio, u narednom periodu koordinirati prilikom realizacije ovog projekta na području svih lokalnih zajednica i gradova u Tuzlanskom kantonu.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU