Uspješna saradnja Vlade FBIH i Svjetske banke bit će nastavljena

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas su u sjedištu Federalne vlade razgovarali s regionalnom direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan Lindom van Gelder, koja boravi u oproštajnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Na početku razgovora, premijer se zahvalio na izuzetnoj saradnji ostvarenoj između Vlade FBiH i Svjetske banke kroz brojne projekte.

– Odlično smo sarađivali u proteklom periodu na značajnim reformskim projektima i raduje nas da će naša saradnja sa Svjetskom bankom biti nastavljena – kazao je premijer Novalić.

Direktorica Van Gelder je izrazila ličnu zahvalnost premijeru i Vladi FBiH na izuzetno ostvarenoj saradnji, a posebno zadovoljstvo činjenicom da su završeni pregovori koji se odnose na projekte u poljoprivredi i zapošljavanju.

– Nadam se da će dokumenti koji se odnose na ove projekte biti potpisani kako bi se o njima već 7. aprila izjasnio Upravni odbor Svjetske banke. Prošle sedmice dobili smo zeleno svjetlo za program zapošljavanja i očekujem da će za mjesec dana biti prihvaćen na Upravnom odboru – kazala je Van Gelder.

Kako je naglasila, postao je operativan i program podrške firmama s teškoćama u poslovanju izazvanih pandemijom COVID-19. Također je u završnoj fazi izrada okvira petogodišnjeg programa podrške BiH, te se očekuje da se i ovaj dokument do do kraja maja nađe na dnevnom redu Upravnog odbora direktora Svjetske banke.

Razgovarano je i o energetskoj tranziciji i analiziranju stanja u rudnicima uglja, za šta je direktorica Van Gelder iskazala zainteresiranost Svjetske banke za pružanje podrške.

– Raduje nas što je Svjetska banka tu da nam pomaže kako bismo uveli rješenja koja su, uz vašu pomoć, uvele i druge zemlje – kazao je premijer Novalić.

Ministrica Milićević osvrnula se na nekoliko projekata koji su ostvareni u saradnji sa Svjetskom bankom.

– Svjetska banka je ostala naš najznačajniji partner, ne samo kao kreditor, nego i kao konsultant – izjavila je ministrica Milićević.

Naglasila je da je u FBiH pilot-projekt zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, proveden u saradnji sa Svjetskom bankom, dao dobre rezultate, omogućivši da je značajan broj mladih obuhvaćenih projektom zadržao radna mjesta. Ujedno je najavila i nastavak ovog projekta.

Dobre rezultate, dodala je, dala je i kreditna linija namijenjena malim i srednjim preduzećima putem Razvojne banke FBiH, te je goste upoznala i s projektom finansijske konsolidacije zdravstvenog sektora, koji je bio prvi na udaru po izbijanju epidemije COVID-19.

Direktorica Van Gelder je ocijenila da je u Federaciji BiH zabilježen napredak u investicijskim aktivnostima, te da će Svjetska banka nastavljati pružati podršku u ekonomskim mjerama koje provodi Vlada FBiH.

Na kraju sastanka, kojem je prisustvovao i šef Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Christopher Sheldon, premijer Novalić je Lindi van Gelder poželio uspjeh na novoj dužnosti.

URED VLADE FBiH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU