12 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Usvojena Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2021-2027

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je usvojila Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2021-2027. godina. Njen strateški cij je smanjenje nasilja u porodici. Prioriteti su poboljšanje sistemske prevencije, te unapređenje sistema sveobuhvatne i efikasne zaštite žrtava nasilja u porodici kroz promociju tolerancije, nenasilja i rodne ravnopravnosti u porodici i društvu, kao i razvijanje mehanizama ranog prepoznavanja i otklanjanja faktora rizika za nasilje u porodici.

Inače, ova strategija rezultat je sveobuhvatnih analiza domaćih i međunarodnih dokumenata u ovoj oblasti, kao i evaluacije prethodne, istoimene strategije koja je važila za period 2013-2017., te Akcionog plana 2018-2020. godina. U novembru 2020. godine Federalna vlada je zadužila Gender centar FBiH da pokrene aktivnosti radi pripreme nove strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici, te je shodno tom zaduženju, na izradi ove strategije radio sedmočlani izvršni tim sastavljen od predstavnika/ca nadležnih institucija.

Kako adekvatan društveni odgovor uz sveobuhvatne preventivne radnje dugoročno vodi do nulte tolerancije na nasilje i stvarnom smanjenju nasilja u porodici, tako ova strategija obuhvata provođenje niza mjera. One su usmjerene na unapređenje zaštite žrtava nasilja u porodici, socijalne i zdravstvene zaštite, psihološke podrške, te smještaja u sigurnu kuću i osiguravanja privremenog smještaja. Također, obuhvataju i pravna savjetovanja, programe zapošljavanja, edukacije, te materijalnu podršku, ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje. Među mjerama za unapređenje istražnih i pravosudnih radnji u slučajevima nasilja u porodici, u Strategiji se ističu poboljšanje uslova za žrtve nasilja, djecu žrtava i svjedoke, kao i efikasnosti rada službenih lica u slučajevima nasilja u porodici.

Imajući u vidu faktore rizika, prevencija nasilja u porodici zahtijeva rano prepoznavanje i prevenciju nasilja u djetinjstvu, povećan obuhvat obrazovanja, ekonomsko osnaživanje, jačanje društvene svijesti, prevenciju drugih oblika krivičnih djela i prekršaja, kao i rano prepoznavanje i liječenje bolesti ovisnosti.

Kako je obrazloženo, izradi danas usvojene strategije prethodile su, između ostalog, javne rasprave koje su održane u sjedištima svih deset kantona, a na kojima je učestvovala 121 osoba. Tematsku grupu za izradu ove strategije činilo je 11 eksperata/ica koji praktično rade na poslovima prevencije, zaštite i postupanja u slučajevima nasilja u porodici, a partnersku grupu za konsultacije u procesu izrade Strategije, 25 predstavnika/ca kantonalnih vlada, nadležnih institucija, relevantnih nevladinih organizacija i drugih zainteresiranih strana.

Tako je osigurana koordinacija s ciljem harmoniziranog učešća svih institucionalnih i socio-ekonomskih aktera, a koji su održavali sastanke tokom procesa izrade dokumenta. Ovaj dokument predstavlja i sektorsku strategiju kojom se postižu ciljevi Strategije razvoja FBiH 2021-2027. Također, Strategijom se ispunjavaju i obaveze iz Istanbulske konvencije (Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici), koju je BiH ratificirala i preuzela obavezu da osigura uslove za sprečavanje nasilja, provođenje istrage, kažnjavanje počinilaca nasilja, kao i uslove reparacije žrtvama nasilja.

Vlada će danas usvojenu strategiju dostaviti Federalnom parlamentu radi razmatranja i donošenja, a Gender centar FBiH koji je pripremio prijedlog dokumenta zadužen je da formira posebno tijelo za praćenje provedbe Strategije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. L.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU