Uvijek ste gladni: 11 neočekivanih razloga za glad

Uvijek ste gladni? Ovo su neki od razloga zašto je to tako.

Ako niste trudnica ili žena na početku menopauze, a jedete veoma često, treba da se zapitate koji su motivi zbog kojih se ne možete susdržati od nezdrave hrane, piše edukacija.rs.

 – Glad je fiziološka potreba za kalorijama, vodom i solju. Dijeta, hormoni i emocije su neki od faktora koji nam pokreću apetit, ističe nutricionista Megi Mun. Ako ste pretjerano gladni, vaše fizičko i mentalno zdravlje može biti u opasnosti. Imuni sistem je oslabljen usred neredovnih ili prečestih obroka.

Evo nekih od uzroka zašto prečesto jedete.

Ne hidrirate se dovoljno

Glad ponekad može biti maskirana žeđ. Čini vam se da ste gladni, ali ustvari, tijelo ima potrebu za tečnošću. Konfuzija se dešava u hipotalamusu, dijelu mozga koji kontroliše glad i žeđ. Možeš spriječiti ovu pojavu konstantnom hidratacijom. Umjesto da pojedete kesu čipsa, probajte da popijete veliku čašu vode i sačekajte 15 minuta da vidite da li će vam se vratiti osjećaj gladi.

Ne odmarate se dovoljno

San je veoma bitan faktor za očuvanje zdravlja. Ako ne spavate dovoljno ili spavate loše, luče se dva hormona koja mogu uzrokovati probleme. Grelin – hormon zadužen za apetit raste, a leptin, koji je zadužen za osećaj sitosti, opada. Da biste regulisali apetit potrebno je da spavate između 7 i 8 sati dnevno.

Jedete previše ugljenih hidrata koji se absorbuju brzo

Krofne, peciva i kolači su bogati nezdravim ugljenim hidratima, a nakon njih se i dalje osjećamo gladno. Umjesto njih, preporučljivo je jesti dosta vlakana (kikiriki, jabuke, pistaći).

Borite se sa stresom

Problemi na poslu ili u međuljudskim odnosima uzrokuju stres. Ovo se često sreće i to je čest uzrok nezdrave ishrane. Stres utiče na porast adrenalina, usljed čega dolazi do poremećenih vrijednosti kortizola – hormona stresa.  Takođe, dolazi do smanjenja nivoa serotonina, a na kraju sve ovo utiče na osjećaj gladi. Preporučuju se praktikovanje joge i slušanje umirujuće muzike.

Pijete alkohol

Čaša vina prije večere stimuliše apetit, čak iako niste gladni. Jedna studija je pokazala da osobe koje piju alkohol jedu kaloričniju hranu. Alkoholna pića dehidriraju organizam i uzrokuju osjećaj gladi. Da biste izbjegli ovo, počnite da jedete prije konzumiranja alkohola i konzumirajte naizmenično vodu i alkoholna pića.

Ne unosite dovoljno proteina

Čak iako zvuči čudno, ako u tanjiru imate više proteina i zdravih masnoća, uspjet ćete dugoročno da zadovoljite osjećaj gladi. Najbolji izvor proteina su: grčki jogurt, jaja, nemasno meso i integralne žitarice.

Ne unosite dovoljno masnoća

Kao i proteini i nezasićene masnoće zadovoljavaju osjećaj gladi. Osjećaj sitosti je trajan i osjetit ćete potrebu za jelom onda kad stvarno ogladnite. Namirnice bogate zdravim masnoćama su sjemenke, avokado, ulja i orasi.

gladni
uvijek ste gladni: 11 neočekivanih razloga za glad

Preskačete obroke

Još jedan od motiva zbog kojih se ne hranite zdravo jeste preskakanje obroka. Ako vam je želudac prazan duži vremenski period, hormon zadužen za osjećaj gladi, grelin, izmori metabolizam. Opšte pravilo je da nemate pauze između obroka duže od 4 do 5 sati.

Na osećaj gladi utiču fotografije i reklame sa ukusnom hranom

Društvene mreže su natrpane receptima, slikama i video klipovima na kojima se nalazi hrana. Reklame za picu koje se puštaju uveče i prosto nas navode da i mi poručimo jednu. U 2012. godini, je objavljena studija po kojoj kada gledamo slike različite hrane dolazi do porasta grelina. Miris ima isti efekat. On stimuliše nesvjesno lučenje pluvačke i automatski osjećamo glad.

Gutate hranu

Čak iako je stomak pun, ta informacija nije stigla do mozga i još uvijek se ne osećamo siti. Pokušajte da jedete sporo, da uživate u svakom zalogaju i da se radujete zdravom i ukusnom obroku. Nakon što završite sa jelom, sačekajte 20 minuta, nakon čega nastupa osjećaj sitosti.

Uzimate lijekove

Pojedini lekovi mogu uticati na to da jedemo više. Utvrđeno je da neki antidepresivi i kortikosteroidi utiču na pojačan apetit. Ako trenutno uzimate neki od ovih lijekova i osjećate glad i nakon normalnog obroka, razgovarajte sa ljekarom da vam promijeni terapiju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU