Uz ovaj jednostavan trik ne morate bacati stari hljeb, ponovo će biti kao tek kupljen

Sve što vam je potrebno su rerna i voda

Često se dogodi da ne stignemo pojesti hljeb koji smo kupili pa on nekoliko dana odstoji dok ne postane tvrd. Ipak, takav hljeb ne trebamo odmah odbacivati. Uz ovaj jednostavni trik, stari hljeb postat će ponovno mekan, prenosi USA today. Sve što vam je potrebno su rerna i voda.

Rernu zagrijemo na 150 stepeni Celzijusa. Dok se grije, otvorimo slavinu i stavimo hljeb pod mlaz vode. Iako zvuči suludo, ovaj potez zapravo je sasvim racionalan, budući da će se tokom pečenja voda pretvoriti u paru.
Preporučuje se da se odrezana strana hljeba ne stavlja direktno pod vodu, no ukoliko vam se to ipak dogodi problem ćete riješiti dodatnim minutama u rerni.

Kada se rerna zagrije, hljeb stavimo direktno na rešetke i pečemo pet minuta. Kako bi provjerili je li hljeb suh, potrebno ga je opipati prstima. Proces omekšavanja može potrajati i do 15 minuta, ​​a ovisi o tome koliko je vode hljeb upio prethodno.

Kad se na kori hljeba stvore pukotine i hljeb postane ponovno hrskav proces je gotov. Prebacite ga na dasku za rezanje i nekoliko minuta pokrijte kuhinjskom krpom kako bi ga para dodatno omekšala. Na ovaj način vaš hljeb ponovno će biti mekan i ukusan kao kada ste ga tek kupili.

fokus

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU