Uz ovaj jelovnik izgubite do četiri kilograma u tri dana!

Vojna dijeta (Military Diet) popularna je među osobama koje žele izgubiti više kilograma u kratkom vremenskom periodu.

Riječ je o načinu prehrane temeljenom na malim obrocima koji su osmišljeni da sagore višak masnoće, ubrzaju rad metabolizma i da s njima izgubite do četiri kilograma u svega tri dana.

Ime je dobila jer je riječ o strogom i discipliniranom načinu prehrane, a sadrži namirnice koje se nekad mogu naći u borbenim paktima hrane za vojsku, kao što su krekeri ili konzervirana tuna. Ipak, niti jedna vojska službeno ne podržava ovakav načine prehrane, a nije poznato ni tko je njezin autor, piše Zadovoljna.hr.

Gubitak kilograma moguć je jer se svakoga dana unosi do 1000 kalorija, što je znatno niže od prosjeka koje bi žena trebala konzumirati čak i ako je na dijeti.

Niti jedan nutricionist ne podržava samoinicijativne, brzopotezne i restriktivne dijete koje su temeljene na izrazito niskom kalorijskom unosu kako bi se postigao energetski deficit, bez stručnog vodstva i uvida u zdravstveno stanje osobe, kaže nam nutricionistica Karmen Matković Melki te dodaje: Ovakav način prehrane ne preporučuje se osobama lošeg zdravstvenog statusa jer može dovesti do opće slabosti, glavobolje, pada tlaka, hipoglikemije, reakcija ovisi o pojedincu. Nikako je ne bih preporučila ženama koje imaju problema sa štitnjačom.

Dijeta se provodi svega tri dana u tjednu. Nakon toga treba napraviti pauzu od četiri dana unutar kojih se preporučuje jesti otprilike 1500 kalorija u danu, pa vojnu dijetu možete ponoviti ako želite izgubiti još kilograma.

Takav način prehrane ne preporučuje se na duži vremenski period, a osmišljen je kako biste smršavjeli u “hitnim” slučajevima – kad trebate uskočiti u haljinu za neko važno događanje i slično.

PRIMJER TRODNEVNOG JELOVNIKA:

PRVI DAN

DORUČAK
½ grejpa
1 kriška tosta
2 žlice maslaca od kikirikija
1 šalica kave ili čaja

RUČAK
115 grama tune
1 kriška tosta
1 šalica kave ili čaja

VEČERA
85 grama kuhanog mesa po želji
150 grama kuhanih mahuna
½ banane
1 manja jabuka
1 kuglica sladoleda od vanilije

DRUGI DAN

DORUČAK
1 jaje
1 kriška tosta
½ banane

RUČAK
200 grama svježeg sira
1 tvrdo kuhano jaje
5 malih krekera

VEČERA:
2 hrenovke
175 grama kuhane brokule
25 grama mrkve
½ banane

TREĆI DAN

DORUČAK
5 krekera
1 kriška tvrdog sira (npr. gauda)
1 manja jabuka

RUČAK:
1 tvrdo kuhano jaje
1 kriška tosta

VEČERA
230 grama tune
½ banane
1 kuglica sladoleda od vanilije

Svakoga dana treba popiti barem dvije litre obične vode, a kava i čaj dopušteni su samo ako se konzumiraju bez šećera, mlijeka ili alternativnih zaslađivača. Ispijanje alkohola u vrijeme držanja vojne dijete zabranjeno je. Povrh svega, preporučuje se da osobe pješače barem 30 minuta dnevno.

Vojna je dijeta tip brzopotezne dijete koja šokira organizam. S njom se u kratkom vremenu možda i mogu izgubiti kilogrami, ali oni će se vjerojatno vratiti četvrti, peti ili osmi dan. Želite li trajno izgubiti kilograme, trebate početi usvajati nove zdrave navike, a najbolje bi bilo konzultirati se o namirnicama sa stručnom osobom, zaključuje Karmen Matković Melki.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU