Uz ovaj plan najbezbolnije ćete preboljeti raskid i vašu najveću ljubav

Nauka je dokazala da su neki raskidi toliko bolni da se mogu porediti s gubitkom člana porodice. Pored svega toga neki ljudi će im reći da se strpe i da vrijeme liječi sve. No to nije dovoljno. Ukoliko se doista želite izliječiti i krenuti dalje pametnije je sastaviti plan za izbjegavanje bespotrebnih patnji dok pustite vremenu da učini svoje.

Uz ovaj plan od osam koraka brže ćete se oporaviti i preboljeti svoju bivšu ljubav.

Slobodno tugujte

Patnja nakon raskida nekada može biti veća i od gubitka bliskog člana porodice. Na neki način nešto zaista umire: Veza i budućnost koju ste imali zajedno. Zbog toga je dobro proći kroz razdoblje tuge i na kraju samo prihvatiti da je svemu došao kraj.

Ne upadajte u zamku idealiziranja

Vaša veza nije bila savršena. Međutim, nakon raskida skloni smo zaboraviti sve loše stvari i sjećati samo onih lijepih i romantičnih. Umjesto da glorificirate vašu prošlost, pokušajte napraviti popis svih stvari zbog kojih vam je veza propala. Svaki put kada vam partner nedostaje uzmite svoj popis stvari i sjetite se zbog čega ne vrijedi ponovo pokušati prenosi klix.

Promijenite svoj način razmišljanja

Studije pokazuju da je obično najteži korak kada pokušavate zaboraviti svog bivšeg pustiti ga jer ste mu bili previše privrženi.

Pokušajte promijeniti svoj način razmišljanja i zamijenite ga nekim drugim osobama koje vas bezuvjetno vole poput roditelja, sestara ili vlastite djece. Oni vam mogu pomoći da se sjetite ko ste. Provodite što više vremena s njima i vježbajte svoj mozak da shvati da bliskost ne mora doći samo od vašeg partnera.

Odbacite “zahtjev za prijateljstvo”

On će vam možda reći “ali još uvijek možemo biti prijatelji.“ Ne, ne možete biti prijatelji i vi to dobro znate. Nemojte se zavaravati. Bez obzira jeste li ostali u dobrim ili lošim odnosima ne možete odmah postati prijatelji. Postati prijatelj s bivšim partnerom dok vas srce još uvijek boli je vjerovatno gore iskustvo od najgoreg raskida. Prijatelji možete postati tek onda kada više nemate emocija jedno prema drugom.

Prekinite kontakt

Kada ste već raskinuli s partnerom nema potrebe da ostanete u kontaktu. Zaboravite telefonske pozive, mailove, poruke i sklonite ga s naslovnice društvenih mreža.

Zaboravite i na kontakt s njegovim prijateljima i porodicom

Kada smo s nekim u vezi puno vremena provodimo s njegovim prijateljima i porodicom. Iako nam oni mogu postati veoma dragi, nakon što se raziđete, dobra je ideja izbjegavati ih i ne kontaktirati s njima. Ne samo da ćete biti u iskušenju da pitate o njemu, već vas oni sami mogu podsjetiti na vašeg bivšeg, reći vam kako je, da li je našao nekog novog, izlazi li ili je u depresiji.

Držite se podalje od stvari koje vas podsjećaju na njega

Sve stvari koje ste dobili od bivšeg partnera bacite, sakrijte ili poklonite nekome. Izbrišite romantične poruke, mailove koje čuvate, pa čak i fotografije.

Otkrijte novu strast

Pokušajte se baviti novim hobijem. Možda su to časovi plesa, kuhanje ili časovi slikarstva. Možda ćete pronaći skriveni talenat koji možete prihvatiti kao svoju novu strast.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU