Uz pomoć dijaspore, Tuzlaci se okreću proizvodnji ljutih paprika

Poboljšanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje uz podršku dijaspore naziv je projekta u okviru kojeg su korisnicima u Tuzli dodijeljeni plastenici za proizvodnju ljutih paprika.

Siguran otkup

Ugovori su potpisani sa sedam poljoprivrednika, koji su odabrani putem javnog poziva, a koje je protekle sedmice primio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ova inicijativa je podržana u okviru projekta Dijaspora za razvoj, koji finansiraju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Vlada Švicarske, a realizuje se u partnerstvu sa UNDPBiH i IOMBiH.

Poljoprivrednici kojima su dodijeljeni plastenici su istakli da je za njih kao proizvođače posebno važno da im je osiguran otkup proizvoda.

Imamović je ovom prilikom podsjetio na važnost domaće, lokalne proizvodnje hrane.

– Mi smo ove godine, sredstvima planiranim još u budžetu za 2019. godinu, podržali 72 poljoprivredna proizvođača u nabavci đubriva i 81 poljoprivrednog proizvođača u nabavci rasadnog materijala. Istrajavajući na našoj kontinuiranoj podršci razvoju poljoprivrede, u budžetu za 2020. smo planirali i sredstva za razvoj poljoprivrede. Ovih dana se realizuju i ova sredstva podjelom paketa sjemena, đubriva i goriva za još 130 korisnika. Ovom prilikom smo, uz postojećih 16 proizvođača ljutih paprika, koji su podržani prošle godine, dodali još njih sedam. Potpisali smo ugovore sa njima za dodjelu plastenika za proizvodnju ljutih paprika. Od stručnjaka iz dijaspore, našim agronomima su prenesena znanja iz oblasti organske proizvodnje hrane, a oni će dalje stečena znanja prenositi poljoprivrednim proizvođačima, biti njihovi treneri, kazao je Imamović.

Dodao je da će se u narednom periodu realizovati i podjela stočne hrane, pogačica za pčele i posudica za pakovanje gljiva.

Podrška

– Dakle, ove godine ćemo, kroz različite programe i projekte Grada Tuzle podržati više od 500 poljoprivrednih proizvođača. I to nije sve. Cilj nam je da ostvarimo više, pa smo aplicirali i za sredstva federalnog Ministarstva poljoprivrede. Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekat, uz postojećih 500, moći podržati još minimalno 350 poljoprivrednih proizvođača, naglasio je Imamović.

Kako je kazao, kroz ovu podršku Tuzla će doprinijeti očuvanju uspostavljene poljoprivredne proizvodnje, te povećanju proizvodnje hrane, što u konačnici treba da osigura bolju snabdjevenost tržišta domaćim poljoprivrednim proizvodima.

(mojabih.oslobodjenje.ba)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU