25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  Vapaj Denisa Smajlovića: Zašto moje dijete niko ne želi liječiti?

  Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru.

  Denis Smajlović, otac malodobne Nadin Smajlović uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem ne krije svoju ogorčenost ponašanjem osoblja Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Smajlović je odlučio ovo pismo uputiti javnosti nakon otvorenog pisma Pedijatrijske klinike u kojem je, kako je napisao, izneseno mnogo nelogičnosti i skandaloznih navoda.

  Podsjetimo, Smajlović je protekle sedmice u doktora Edu Hasanbegovića, direktora Pedijatrisjke klinike uperio pištolj nakon što je ovaj odbio potpisati saglasnost sa izmještanje njegove jkćerke na liječenje u Tursku.

  – Kao roditelj malodobne djevojčice želim javnosti upoznati o sljedećem: Moja malodobna kćerka ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na zakonsku zaštitu povjerljivosti podataka u vezi s njenom bolesti i njenom privatnosti. Pojašnjenje u otvorenom pismu Pedijatrijske klinike ciljano minimizra njihovu i odgovornost KCUS-a u vezi sa teškim zdravstvenim stanjem malodobone djevojčice. U otvorenom pismu javno su objavljeni detalji bolesti malodobone djevojčice a po zakonu svaki pacijent uživa pravo zaštite podataka, povjerljivosti i privatnosti pacijenta – navodi Smajlović u svom obraćanju.

  On dalje ističe da doktori s klinike u Sarajevu u svom pismu navode da tuberkuloza nije mikrobiološki potvrđena prenosi avaz.

  – Izražavaju rezerviranost u pogledu nalaza iz Turske i da nije etički niti medicinski dijete liječiti terapijom koja je preporučena i uključena od strane zdravstvenih ustanova u Turskoj, među kojima i odgovarajuća odjeljenja Ministarstva zdravstva iz Turske. Upravo u vezi s tom dijagnozom Pedijatrijska klinika KCUS-a  7. novembra obratila se zahtjevom Kliničkoj apoteci i Zavodu za zdravstveno osiguranje FBiH a istoga dana Klinička apoteka i Zavod odgovorili da nemaju odgovarajuću gramažu te da za jedan lijek uopće nije proveden postupak javne nabavke.  Dalje, 8. novembra Pedijatrijska klinika KCUS-a zbog takvog stanja priprema odgovarajuću dokumentaciju za izmještanje malodobone djevojčice u inostranstvo radi lijčenja, zatim iz nepoznatih razloga zaustavlja tu istu proceduru izmještanja – kaže Denis Smajlović.

  Njegova malodobna kćerka registrirana je kao pacijent uz odgovarajuću dijagnozu pri zvaničnoj ustanovi Ministarstva zdravstva Turske.

  – Javnost treba da zna: Ima li pacijent na KCUS-u pravo na zaštitu tajnosti, povjerljivosti podataka i zaštitu privatnoti koja je zakonom zaštićena? Kako je moguće da Pedijatrisjka klinika KCUS-a sumnja u dijagnozu koja je navedena u Otpusnom pismu te iste klinike?  Kako je moguće da Pedijatrijska klinika KCUS-a, iako sumnja u dijagnozu koja je data u Turskoj, ipak uključi terapiju za koju u otvorenom pismu kaže da su takvi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamoli za ozbiljno bolesnu jetru? Zašto je još uvijek zaustavljena procedura izmještanja malodobne djevojčice u inostranstvo radi liječenja iako je stav Pedijatrijske klinike KCUS-a zvanično bio da se u interesu djeteta liječenje treba nastaviti izvan BiH?  Je li etički medicinski dopustvi izjaviti da niko neće to dijete da liječi ovdje i da li se time krši Hipokratova zakletva – napisao je Denis u svom pismu.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU