Do sada provedena naučna istraživanja potvrdila su da virus COVID-19 može preživjeti na tvrdim površinama kao što su plastika i čelik satima, a u nekim slučajevima i danima. Sada se ispostavilo da i voće i povrće također mogu biti prijenosnici virusa.
– COVID-19 se kao i svi drugi virusi, koji su uzročnici prehlada i gripe, prenosi kada kašljemo i kišemo, odnosno kapljičnim putem. Kad se to dogodi, kapljice padaju na svaku površinu u radijusu od dva metra – kazao je dr. Sam Hay za portal bodyandsoul.com.au i dodao da je upravo zbog toga prijenos virusa prilično jednostavan.
Hay objašnjava da, kada obrišemo oči, nos ili usta, virus prenosimo na prste, a onda dalje na predmete koje dodirujemo.
To vrijedi, kaže, i za voće i povrće u trgovinama koje ljudi slobodno dodiruju. Ipak, to ne znači da morate prestati kupovati svježe namirnice, ali trebate biti oprezniji kod njihove pripreme i konzumiranja.
– Moj savjet je da sačekate nekoliko dana prije nego što ih odlučite konzumirati i da ih dobro isperete – ističe dr. Hay.
Evo kako pravilno prati voće i povrće:
– Operite ruke 20 sekundi toplom vodom i sapunom.
– Provjerite ima li na komadu voća ili povrća oštećenja i odstranite ih nožem.
– Isperite namirnicu prije guljenja i budite sigurni da prljavština i bakterije nisu došli u kontakt sa nožem kojim ćete rezati namirnicu.
– Nježno istrljajte voće ili povrće pod mlazom vode.
– Uzmite čisti nož i njim ogulite krastavce, jabuke ili krompir.
– Osušite namirnicu suhom i čistom krpom ili papirnom salvetom.
Kad su u pitanju salata ili kupus, uklonite sve vanjske listove i dobro ih isperite vodom.
Voće i povrće možete čuvati u frižideru na temperaturi ispod pet stepeni Celzijusa.