Veterani odreda policije “Bosna” 27. jula odaju počast poginulim saborcima

 Prije 26 godina, 18 specijalaca, pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odreda policije “Bosna”, dalo je svoje živote za opstojnost države Bosne i Hercegovine.

Branili su svoju zemlju od agresije i daleko nadmoćnijeg neprijatelja u tehnici i naoružanju, ali ne u veličini srca i ljubavi prema jedinoj domovini. Bilo je to na obroncima Žuči i dominantnoj koti Golom brdu iznad Sarajeva.

Brdo Žuč je postalo sinonim za oslobođenje grada Sarajeva od srpskog agresora, a oslobađali su ga između ostalih specijalci Odreda policije “Bosna”, zajedno s Prvom slavnom – 111. viteškom brigadom. Časna borba, te hrabrost i uvježbanost, bile su njihove osobine, a odbrana Bosne i Hercegovine bio je, u ta teška vremena agresije, uzvišeni zadatak tih gazija. Nama, njihovim saborcima, ostala je dužnost i obaveza da svojim okupljanjem i obilježavanjem ovog značajnog datuma, zajedno s drugim patriotima, ne dozvolimo da se njihovo junačko djelo zaboravi, radi nas samih, a i pokoljenja koja će doći poslije nas, saopćeno je iz Udruženje veterana odreda policije”Bosna”.

U subotu, 27. jula, članovi Udruženja evocirat će uspomene i položiti cvijeće na mjestu pogibije saboraca.

Ujedno pozivaju sve zainteresovane da zajedno odaju poštu najhrabrijim pripadnicima, te polože cvijeće. Kolona vozila u kojoj će biti učesnici skupa, kreće ispred tvornice “Zrak” u Buća potoku, u subotu 27. jula u 16.45 sati. Polaganje cvijeća uz prigodan program je na Golom brdu (Žuč) u 17.30 sati, navodi se u saopćenju Udruženja veterana odreda policije “Bosna”.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU