(VIDEO) Doktor Salkić upozorio da opuštanja nema, moramo se pridržavati mjera

Doktor Nermin Salkić, specijalista interne medicine i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Tuzli, kazao je u intervjuu za Aljazeera Balkans da je stanje sa koronavirusom u našoj zemlji dobro, ali, upozorio je i da nema opuštanja.

  • Mi da nismo poduzeli ove protektivne mjere koje su na snazi već par sedmica, zadesila bi nas katastrofalna situacija. Hvala Bogu, nakon protektivnih mjera koje smo napravili, ja mogu već sada slobodno reći, već je dovoljno dug vremenski period, za sada nemamo to ponašanje, što bi se reklo, u smislu eksponencijalne krive, nego to ima otprilike nekakvu kvadratičnu progresiju, što znači da smo s ovim mjerama socijalne distance napravili dosta dobar posao, istakao je Salkić.

To znači da, ukoliko se nastavimo pridržavati ovih mjera, scenarij poput talijanskog možemo, odnosno trebali bismo izbjeći.

  • Trebali bismo izbjeći, jer u principu, u Italiji je najveći problem bio u svemu tome što se nisu pridržavali, tek od prošle sedmice su uveli mjere socijalne, koje su obavezne za sve, i evo već imamo pad u broju novooboljelih i pad u broju smrtnih slučajeva, pojasnio je Salkić.

Poručuje da trebamo nastaviti sa mjerama ograničavanja klastera i da imamo prve znake nade da stavljamo epidemiju pod kontrolu.

Šta je doktor Salkić još kazao, pogledajte u videu:

Dr. Nermin Salkić: Stanje s korona virusom je dobro, ali nema opuštanja.

"Mi da nismo poduzeli ove protektivne mjere, koje su na snazi, evo, već par sedmica, zadesila bi nas katastrofalna situacija." Pogledajte cijeli intervju s doktorom Nerminom Salkićem o stanju pandemije novog korona virusa u Bosni i Hercegovini.

Posted by Al Jazeera Balkans on Utorak, 7. April 2020.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU