(VIDEO) ‘Prodana nevjesta’ u režiji Jelene Bosančić na sceni Narodnog pozorišta

Opera “Prodana nevjesta” Bedřicha Smetane u režiji gošće iz Splita Jelene Bosančić premijerno će biti izvedena 30. novembra u okviru obilježavanja 100 godina rada Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Prodana nevjesta” Bedřicha Smetane komična je opera u tri čina za koju je libreto napisao Karel Sabina. Prva praizvedba bila je u Pragu 30. maja 1866., a prva izvedba u Narodnom pozorištu Sarajevo 9. novembra 1946. godine.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da se opera vratila u Sarajevo.

– Nakon dvije godine imamo produkciju i uzbuđeni smo, jer znate kako je teško napraviti u ovim uslovima ovako veliku produkciju – istakao je Mustafić.

Direktor Narodnog pozorišta je ustvrdio da je prethodio intezivan i predan rad aktera, te da će se ostvariti ideja s početka sezone da se u svečarskoj godini igraju u svim segmentima oni komadi koji su obilježili početak rada Narodnog pozorišta.

Mustafić je najavio da će Kuća na Obali intenzivirati operni segment, te najavio da će do kraja godine biti izvedana i premijera baleta “Žetva”.

Direktor Opere Narodnog pozorišta Leonard Šarić istakao je da je Sarajevska opera jedina u svijetu koja ima samo deset zaposlenih opernih solista. Naveo je da su do nedavno imali tek osam, a da se ne govori o činjenici da svaki solista treba imati i alternaciju.

Šarić je također naglasio da Sarajevska opera nema ni svoj operni orkestar, te je zahvalio Sarajevskoj filharmoniji na saradnji.

Rediteljica Jelena Bosančić istakla je da je zahvalna na pozivu Dinu Mustafuću da radi na toj operi na sceni Narodnog pozorišta.

– Iznimna je čast doći za ovako veliki jubilej i rođendan u Narodno pozorište Sarajevo i režirati “Prodanu nevjestu” sa uvjerenjem u moderni koncept, sa odmakom od  tradicije na koju je publika navikla – podvukla je, zahvalivši se kompletnom saradničkom timu.

– Borili smo se sa svim nedaćama, ali svaka nedaća nas je sve više zbližavala. Nije bilo govora da odustanemo od ove produkcije – naglasila je Bosančić.

Operom “Prodana nevjesta” dirigovaće Josip Šego, scenografiju potpisuje Josip Lovrović, kostimografiju Amna Kunovac-Zekić, asistent dirigenta – korpetitor Fuad Šetić, šef hora Danijel Žontar, korepetitorice Aida Mušanović-Arsić/Ana Petrović.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU