blank

Značaj turizma na općini Travnik ( I dio – Biljanski kraj)

Pročitajte

FC Dallas zbog koronavirusa neće nastaviti sezonu u MLS ligi

Ekipa Dallasa otkazala je nastavak sezone u američkoj MLS ligi nekon što je čak 11 članova kluba...

Adnan Džafić novi igrač Tuzla Cityja

Visočanin koji je skoro cijelu karijeru proveo u Češkoj pojačat će tim Zlatana Nalića, a nakon što...

VELIKA AKCIJA SIPA-E / Pretresi na 29 lokacija zbog ilegalnog duhana i 36 miliona KM “opranog” novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva...

Da mi je neko prije nekoliko godina spomenuo da će se u strogom centru sela Mudrike na Vlašiću započeti gradnja hotela sa 4*, rekao bi mu da se šali. Zvučalo bi nestvarno, kao i fakti da se u zadnjih desetak godina Babanovac kao planinsko turističko mjesto, razvojem, spojio sa već spomenutim selom.

PIŠE: Samer Dolovac

Na početku da se vratimo dva desetljeća i pol unazad sa par pitanja u razmišljanjima „Kako bi izgledao povratak prognanog stanovništva na Vlašićki plato da se nije počeo razvijati postratni turizam na Babanovcu? Da li bi sada i u kojoj mjeri bilo stanovnika na Vlašiću? Kako kažu, vratite film i razmislite o tome…

Da, turizam je definitivno jedan od ključnih razloga opstanka, ali i razvoja Vlašićkog platoa što govori o njegovoj snazi i značaju za općinu Travnik.

Ipak, par planiranih članaka o značaju turizma na općini Travnik neću početi sa područjima u intezivnim turističkim kretanjima i turističkoj potrošnji, nego sa skrivenim, pa i mističnim potencijalnim turističkim biserom- Biljanski kraj, a koji je itekako vezan za turizam planine Vlašić sa svoje istočne strane.

blank

Vrijedni Biljani su i do sada prisutni u lancu turističke privrede u sveukupnom turizmu općine kroz direktna i indirektna zaposlenja, građevinarstvo, poljoprivredu te bi posebno naglasio proizvodnju naše autohtone gastro poslastice – Vlašićki/Travnički sir.

U tom smislu, Biljanski kraj jeste sa značajnom ulogom u turizma već odavno, naslonjen na turističke dolaske i boravke prevashodno na Vlašiću i Travniku, ali postavlja se pitanje da li može bolje, da li vizija turističkog razvoja Biljanskog kraja može imati perspektivu?

Vrata Biljanskog kraja se otvaraju savremenom turizmu.

Naprednim informacionim tehnologijama pojedini entuzijasti već niz godina polako otvaraju vrata  i turizmu Bile kroz odlične priče, zanimljivosti, fotografije i video klipove prelijepih krajolika što sigurno budi interes pojedincima da osjete ljepote Biljanske doline. Jeste da su to za sada mahom pojedinci ili manje/više avanturističke grupice, ali tako i sve počinje

Naravno, neko će reći da odavno turisti, odnosno više posjetioci dolaze u Biljanski kraj, što i jeste tačno, ali se to smatra događajnim turizmom i ne nekom profesionalnom namjerom, a posebno strateškim razvojnim djelovanjem.

blank

Primjećuju Biljani pojačan saobraćaj u kretanjima posjetilaca i turista zadnjih par godina svojim krajem zbog prevashodno odličnog i hrabrog investicionog iskoraka multifunkcionalnog projekta ribnjaka i restorana „Izvor“ koji će se, vjerujem, u svom budućem poslovanju sve više okretati turizmu. Sada je povećanje posjeta, a možda već u nekoj bliskoj budućnosti se ostvare i prava turistička noćenja u dolini Bile.

Možda i taj Biljanski poduhvat bude kao na početku ovog članka, da me neko pitao da će se napraviti etno smještajni objekti, neki resort ili seoska gazdinstva pretvoriti u topli gostoljubivi turistički dom, mislio bi da se šali…

Od malih koraka do velikih mogućnosti Biljanskog kraja u turizmu

Spomenuh restoran Izvor već omiljeno mjesto dolaska niza ljubitelja odlične gastro ponude i usluge sa privlačnim cijenama u prelijepom ambijentu, ali tu sam mahsuz kako se kaže na ručku, kafi i to je za sada to. Kako da ostanemo duže s tim i potrošimo više, a i otvorimo s tom namjerom neko novo radno mjesto makar i povremeno za početak?

Kako da privučemo neke druge zainteresirane grupe i pojedince, nešto više od ručka?

Malim koracima se i pokreće ka većim razvojnim poduhvatima…

blank

Poznat je prirodni fenomen rijeke Jasenice, atrakcija za dušu i tijelo, ali i možda novo mjesto za neke nove ribolovce, rekreativce i ribare –turiste. Cjelodnevno ribarenje sa ručkom ili večerom u Biloj uz dozvolu za ribarenje sa vodičem (domaći ribolovac) je već jedan mali turistički program, a možda neko za početak zaželi zanoćiti u šatoru, nekoj brvnari ili kod nekog domaćina u seoskom gazdinstvu, a tu su i vikendice uz rijeku Bilu.

blank

Na kraju krajeva najljepši su poslovi koji se rade ugodno sa korisnim. Ribari Bile bi trebali da razmisle o ovome…

Već niz godina je pomama za quadovima ili džipovima na Vlašiću, spuste se oni i do Bile preko prelijepih planinskih prostranstava, ali se i iz Bile mogu pokrenuti komercijalne turističke ponude sa određenim obilascima uz vodiča do npr. već spomenute Jasenice, slapova Kozice, Krne, Meokrnja… ili Vukovih poljana pa do Ljute grede kod Halila na ručak, nekog roštilja u prirodi uz naš sir i uštipke ili nazad do Izvora… malo veća investicija, ali i veći iskorak za turizam Bile.

blank

Kulturno i historijsko nasljeđe mističnog Biljanskog kraja je posebna poslastica za niz posjetilaca i turista.

Ekspanzija brdskog i rekreativnog biciklizma je već prisutna uskom pa širokom dolinom i obrnuto. Projure pojedinci i grupice. Uz malu dopunu biciklističke signalizacije koja je sa Babanovca već došla do Kraljice lako može dalje dovesti i do Bile i npr. do Izvora kao „bike friendly“ restorana uz kutak za bicikle, pumpu i osnovni alat za bicikliste u slučaju potrebe i eto i njih na osvježenje i razgalu… i dalje put Travnika i ponovo Vlašića. Vrhunska biciklistička kružna tura za ljubitelje prirode.

Par malih koraka, dugoročno, mogu pokrenuti turističku lavinu  u novu destinaciju, a one se kao nove i neistražene uvijek traže… Mnogo tog Biljanski kraj ima da pokaže i ispriča.

blank

Vlašićki turistički projekti – nova razvojna vizija Biljanskog kraja

Nestrpljivo čekamo gradnju sjedešnice do Pave što će posebno dati novi zamah zimskom turizmu na Vlašiću. Kad smo već kod skijanja, da li ste znali da je planina Vlašić sa najvećim potencijalom na Balkanu sa svojih mogućih, dijelom i projektovanih preko 100 km ski-staza?

Dolaskom sjedešnice s Babanovca na Pavu, tik sa druge strane kreće nova perspektiva dolaska skijaša na Vlašić iz pravca Biljanske doline, zatim možda zakotrlja neke nove investicije u smještajno/ugostiteljske objekte, rekreativne sadržaje, odnosno otvara se neka nova razvojna vizija… i tu bi ovim putem stao.

Na kraju, turizam je svakako velika prilika buduće, nove i neistražene turističke destinacije –  mistične Biljanske doline.

Pročitajte još kolumni o turizmu u BiH

P.S. Prelijepe fotografije Biljanskog kraja su ustupili Mahir Aganović i Biljanska. org/portal Srednje Bosne, hvala im!

Najnovije

FC Dallas zbog koronavirusa neće nastaviti sezonu u MLS ligi

Ekipa Dallasa otkazala je nastavak sezone u američkoj MLS ligi nekon što je čak 11 članova kluba...

Adnan Džafić novi igrač Tuzla Cityja

Visočanin koji je skoro cijelu karijeru proveo u Češkoj pojačat će tim Zlatana Nalića, a nakon što je riješio administrativne probleme, odnosno...

VELIKA AKCIJA SIPA-E / Pretresi na 29 lokacija zbog ilegalnog duhana i 36 miliona KM “opranog” novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog...

PROMJENA SMJERNICA ZA PREVENCIJU? / Virus se širi u vazduhu znatno više od dva metra

Međunarodna grupa od 239 naučnika pozvala je u ponedjeljak Svjetsku zdravstvenu organizaciju i druge nadležne da priznaju da korona virus može da...

VIŠE OSOBA POVRIJEĐENO/ Sudar kamiona i autobusa, saobraćaj u potpunosti zaustavljen

Potpuno je obustavljen saobraćaj u mjestu Kola, kod Banje Luke, zbog saobraćajne nesreće, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske
blank