18.8 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  Vjerski službenici u Njemačkoj će morati dokazati da govore njemački jezik

  S obzirom da Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj broji preko 70 džemata te da većina imama dolaze iz BiH, ako ovaj zakon stupi na snagu, imami koji nisu naučili jezik zemlje u kojoj borave biće primorani da ga nauče.

  Njemački kabinet je predstavio nacrt zakona prema kojem bi svećenici, odnosno vjerski službenici koji dolaze iz zemalja izvan Europske unije, trebali da dokažu svoje poznavanje njemačkog jezika da bi mogli boraviti i raditi u ovoj zemlji, prenosi Anadolija.

  Kritičari ovog prijedloga smatraju da bi takav zakon mogao dodatno pogoršati već postojeći manjak imama u Njemačkoj.
  Iako bi se zakon primjenjivao na vjerske službenike iz svih religija, nacrt zakona koji je već potpisala njemačka vlada posebno se odnosi na muslimanske vjerske službenike.

  “Očekujemo od stranih imama da govore njemački”, kazao je novinarima glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

  Nacrtom bi se izmijenili postojeći pravilnici o prebivalištu i radu, zahtijevajući od stranih sveštenika da u roku od godinu dana od dolaska u Njemačku dokažu da razumiju dovoljno njemački jezik da bi mogli razgovarati o temama kao što su porodica, kupovina, posao i njihovo najbliže okruženje. Prije toga bio bi dovoljan dokaz osnovnog poznavanja njemačkog jezika.

  U nacrtu se navodi da “iz vjerskih razloga sveštenici često imaju utjecajnu ulogu u svojim zajednicama” zbog čega trebaju djelovati kao uzori drugima na način da potpomognu mirnu saradnju različitih kultura i religija, kao i uspješnu integraciju imigranata u Njemačkoj.

  Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je također da je znanje njemačkog jezika “neophodno za uspješnu integraciju u zemlji”.
  Prema posljednjim podacima, u Njemačkoj postoji oko 2.000 džamija, pri čemu gotovo 90 posto imama dolazi iz drugih zemalja.

  S obzirom da Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj broji preko 70 džemata te da većina imama dolaze iz BiH, ako ovaj zakon stupi na snagu, imami koji nisu naučili jezik zemlje u kojoj borave biće primorani da ga nauče.
  oslobođenje

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU