Vlada FBiH usvojila set zakona za borce

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je usvojila set zakona za boračku populaciju koja se najviše odnosi na demobilisane borce povratnike, supruge šehida i poginulih boraca, roditelje poginulih boraca te djeci.

Pomoćnik resornog ministra Mirza Terzo je kazao da se ovim zakonima ispravlja dosadašnja nepravda, da se uvoid sistem tzv. švicarske formule koja podrzaumijeva godišnje usklađivanje svih naknada u skladu s rastom BDP-a i potrošačkih cijena.

Ono što je novina jeste da se u pravo uvode i borci povratnici u RS te sa područja Distrikta Brčko.

Za implementaciju zakona planirano je izdvajanje od 18,5 miliona KM. Također, osnovica za boračke naknade se povećava za pet posto.

“Usvojili smo set zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Povećavaju se naknade za lične i porodične invalidnine,a uvodi s ei tzv. švicarska formula. Uveli smo i nove kategorije, a to su demobilisano borci s prebivalištem u RS-u u Brčkom te supruge demobilisanih boraca. Obezbijedili smo 18,5 miliona KM, a osnovica se povećava za pet posto”, kazao je Terzo.

Otklonjeni su i nedostaci kod supruga šehida i poginulih boraca koje su bez djece, kod djece bez oba roditelja i kod roditelja šehida čija su djeca bila oženjena.

Treba istaći da se povećava i naknada za dobitnike najvećih ratnih priznanja i ona se sada povećava za 14 posto.

Također planirano je povećanje naknada i za najteže RVI i to za tuđu njegu i pomoć. Napravljene su ispravke i kod supruga umrlih RVI mlađih od 45 godina a koje su bile nezaposlene. Uvode se u pravo i supruge umrlih demobilisani boraca sa navršenih 57 godina u Federaciji, a do 57 godina to ostaje na brigu kantonima.

Sve izmjene zakona upućene su u Parlament FBiH po hitnom postupku.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU