Vlada SBK: Smjernice ekonomske i fiskalne politike usvojene

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. 2027. godina.

Ministrica financija KSB Mirjana Plavčić istakla je da su projekcije za navedeno razdoblje optimistične, podsjećajući da je SBK 2015. godine imao deficit od 39 milijuna maraka, dok je 2023. zabilježen suficit od 40 milijuna.

“Podaci o makroekonomskim trendovima, koji su u nadležnosti državnog i entitetskog nivoa, predviđaju zaustavljanje rasta inflacije u narednom trogodišnjem periodu i godišnju stopu inflacije od 2,5 posto. Također, predviđa se rast bruto društvenog proizvoda od tri posto, a na osnovu tih projekcija Federalno ministarstvo financija dalo je prognoze prihoda”, izjavila je ministrica Plavčić.

Te projekcije su integrisane u Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. 2027. godina, ključni dokument u procesu planiranja budžeta.

Usvojene smjernice se nadovezuju na strateške ciljeve iz Strategije razvoja SBK, naglasila je Plavčić, a ti ciljevi obuhvataju očuvanje finansijske stabilnosti, podsticanje zapošljavanja i ekonomskog rasta, jačanje efikasnosti institucija i administracije, proaktivno učešće u integracijskim procesima te održivi razvoj, zaštitu okoliša i korištenje zelene energije.

Izvor: ( centralna.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU