22 C
Sarajevo
Utorak, 24 svibnja, 2022

  Vlada ZDK: Jednokratne stipendije po 600 KM za 1.590 redovnih studenata

  Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o utvrđivanju visine stipendije i broja rata za isplatu za akademsku 2018/2019. godinu, za što je u budžetu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport namijenjeno milion KM.

  Stipendiju od po 600 KM dobit će 1.590 redovnih studenata prvog ili drugog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u BiH ili izvan BiH. Od toga, 30 studenata koji studiraju za deficitarna zanimanja dobit će i novčanu nagradu u visini stipendije, tako da će stipendija za te studente iznositi 1.200 KM.

  Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić pojasnio je da je povećan iznos stipendije za 40 KM, u odnosu na prošlu godinu.

  – Neće biti isplate u ratama, nego će stipendije biti isplaćene jednokratno. Vlada će do kraja septembra doznačiti sredstva resornim općinskim i gradskim službama koje će izvršiti uplatu na tekuće račune studenata,  prema konačnoj listi koju je općinama i gradovima dostavilo resorno ministarstvo – kazao je.

  Stipendiju su dobili svi studenti koji su ispunjavali kriterije, kao i prilikom dodjele stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK.

  Iz Press službe ZDK podsjećaju da je, početkom ljeta stipendije u iznosu od 800 KM za prvu te 1.200 KM za drugu i ostale godine studija, dobilo 2.230 studenata iz boračke populacije. U budžetu za 2019. godinu za to je, kako se navodi, osigurano 2,44 miliona KM ili 400.000 KM više nego prethodne godine.

  Premijer Mirza Ganić kaže da su u 2019. godini prvi put uspjeli osigurati sredstva za dodjelu stipendija svim studentima, koji su dostavili formalno ispravne aplikacije.

  – Nastojat ćemo da to i nastavimo da bi svi studenti dobili šansu da se obrazuju i grade budućnost u Bosni i Hercegovini – kazao je.

  (FENA)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA