Vlasti BiH uništile 2.490 komada malog i lakog oružja, dijelova i komponenti

Radi poboljšanja javne sigurnosti, vlasti Bosne i Hercegovine su u topionici u Ilijašu uništile 2.490 komada malog i lakog naoružanja, te dijelova i komponenti oružja. 

Policijske agencije su prikupile uništeno malo i lako oružje kroz razne aktivnosti provedbe zakona. Istovremeno, dio vatrenog oružja su dobrovoljno predali i građani Bosne i Hercegovine.

Skup su organizirali Koordinacijski odbor za malo i lako oružje i policijske agencije u BiH, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i UNDP SEESAC-a (Klirinška kuća za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja za jugoistočnu i istočnu Evropu) i uz finansiranje koje je osigurala Evropska unija.

Tokom uništavanja, predstavnici Evropske unije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija su pozdravili napore vlasti da doprinesu sigurnosti građanki i građana na lokalnom i regionalnom nivou.

Predsjednik Koordinacionog odbora za malo i lako naoružanje Ermin Pešto izjavio je da se organizacijom ove aktivnosti implementira jedan od ciljeva iz Akcionog plana za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH.

– Od 2016. pa do danas, kroz ove aktivnosti ukupno smo uništili oko 25.000 komada i dijelova tog oružja. Ovo je rezultat operativnog rada nadležnih policijskih agencija u BiH u borbi protiv zloupotrebe vatrenog oružja, a danas se uništava oružje koje je oduzeto kroz operativni rad agencija na svim nivoima i za koje postoje pravosnažne sudske presude kao i oružje koje su građani dobrovoljno predali. Kroz ovu aktivnost šaljemo poruku da je neophodno smanjiti broj oružja u ilegalnom posjedu građana u cilju stvaranja sigurnog okruženja u BiH – dodao je Pešto.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove, migracije i reformu javne uprave, Delegacija EU u BiH Karel Lizerot rekao je da je izbacivanje malog i lakog naoružanja iz prometa izuzetno važno za sigurnost građana BiH, ali također ima utjecaj na cijelom kontinentu.

– Kao što je navedeno u Akcijskom planu EU o krijumčarenju vatrenog oružja, zapadni Balkan je i dalje među glavnim izvorima oružja koje se krijumčari u EU. Stoga je u interesu i BiH i EU da naši zajednički napori budu uspješni. Pozdravljamo napore koje naši partneri iz BiH ulažu u kontrolu malog i lakog naoružanja, kao i našu saradnju s UNDP-om i SEESAC-om na ovom polju. Proteklih godina je došlo do značajnog napretka. Uprkos tome, pred nama su i mnogi izazovi. EU očekuje puno snažniji angažman svih nadležnih tijela u području kontrole naoružanja – naveo je Lizerot.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH Stephen Kinloch Pichat istakao je kako UNDP podržava vlasti BiH u kontroli malog i lakog naoružanja duže od decenije i pol i dodao kako današnji događaj predstavlja nastavak predanosti UNDP- a izgradnji sigurnije budućnosti za sve građanke i građane BiH i regije, zajedno s drugim partnerima na tom polju.

Uništavanje oružja je još jedan važan korak vlasti BiH ka povećanju javne sigurnosti i zaštite i smanjenju rizika od širenja malog i lakog oružja. Ovom akcijom vlasti BiH su ponovo potvrdile svoju predanost postizanju ciljeva utvrđenih u Planu za održivo rješenje ilegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim oružjem i njihovom municijom na zapadnom Balkanu do 2024., saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) E. F.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU