Vozači ogorčeni: Bh. vozačka priznata u Kataru, a nije u Sloveniji

Oni koji su najčešće na putevima ogorčeni su jer popis zemalja gdje je priznata bh. vozačka dozvola nije veći, ali i što njime nisu obuhvaćene neke od država u kojima bh. građani često voze.

BiH je od 2016. do ove godine uspjela zaključiti sporazum o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola samo s dvije države.

Kako je potvrđeno Nezavisnim novinama, u pitanju su Sjeverna Makedonija i Katar, dok ovakav sporazum nemamo sa zemljama u kojima nam je dijaspora najjača, poput, recimo, Slovenije ili Italije.

U praksi ovakav sporazum znači da, na primjer u Kataru, bez obveze polaganja vozačkog ispita možete zamijeniti svoju vozačku dozvolu koju ste stekli u BiH.

Oni koji su najčešće na putevima ogorčeni su jer popis zemalja gdje je priznata bh. vozačka dozvola nije veći, ali i što njime nisu obuhvaćene neke od država u kojima bh. građani često voze.

“Najbolje bi bilo da prešutim, ali ipak moram reći – ne znam što će nam ugovori i s te dvije države! To je isto kao da su potpisali ugovor s, recimo, Gvinejom Bisao”, rekao je za Nezavisne Nikola Grbić, predsjednik Udruge prevoznika za međunarodni i unutarnji transport RS.

Po njegovim riječima, upravo zbog ovakvih stvari odlaze nam i vozači i tvrtke.

To što su bh. vlasti u protekle tri godine uspjele potpisati samo dva ovakva sporazuma ne iznenađuje analitičare, koji ističu da su političari već pokazali da im građani, a u ovom slučaju vozači – nisu važni.

“Mi već desetljećima na određenim funkcijama imamo one strukture koje prevashodno nastoje riješiti interese stranaka koje zastupaju. A, na onim stvarima koje zapravo život znače vidimo koliko je političarima malo stalo do građanina”, rekla je za analitičarka Tanja Topić.

U razdoblju prije 2016. godine bh. vozačke dozvole određenih kategorija i potkategorija priznala je nekolicina zemalja, uključujući i Austriju i Francusku, ali i Australiju.

BiH je radila na zaključivanju sporazuma o priznavanju i zamjeni bh. vozačke dozvole s Italijom, Španjolskom, Albanijom i Moldavijom, a pokrenute su i inicijative za zaključivanje ovog sporazuma sa Švedskom i Slovenijom. Međutim, te zemlje nisu dospjele na popis onih u kojima je bh. vozačka dozvola priznata.

Podsjetimo, u slučaju Austrije i Francuske, dogovor je ranije pao, a postignut je na osnovu razmjene nota kojim su druge strane potvrdile priznavanje i zamjenu bh. vozačke dozvole za B kategoriju.

Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke je ranije uređena zajedničkom izjavom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i infrastrukture Njemačke i Ministarstva prometa i veza BiH.

U Australiji je omogućena zamjena bh. vozačke dozvole kategorije B i A, odnosno moguće je dobiti australijsku dozvolu kategorije C (putnički automobil) ili kategorije R (motocikl), dok je u Danskoj bh. vozačima omogućeno dobivanje vozačke dozvole kategorije B.

Prema ranijim informacijama, što se tiče našeg okružja, odnosno Crne Gore, Srbije i Hrvatske, bh. vozačku dozvolu bez obveze polaganja teoretskog i praktičnog ispita moguće je zamijeniti uz ispunjavanje nekoliko uvjeta što, između ostalog, podrazumijeva i da ćete platiti određeni iznos.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU