17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 20 listopada, 2021

VSTV BiH usaglasio odgovor na pismo međunarodne zajednice

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iza zatvorenih vrata usaglasili su pismo kao odgovor na pismo međunarodnih institucija zbog propusta u radu VSTV-a. U pismu su naveli da će uraditi sve na unaprjeđenju rada. Također, predsjednik Vijeća odlučio je tužiti sve koji su ga doveli u vezu sa koruptivnim radnjama.


Nakon što je Tužilaštvo BiH u aferi “Potkivanje” osumnjičilo Nermina Aleševića, velikokladuškog privrednika, i Marka Pandžu, inspektora SIPA-e, Milan Tegeltija odlučio je tužiti sve koji su ga prije odluke Tužilaštva BiH doveli u vezu s korupcijom.

– Podnošenje krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima protiv osoba koje su svjesno konstruisale i plasirale lažne vijesti koje su imale za cilj stavljanje mene pod krivični i idisciplinski progon. Podnošenje disciplinskih prijava protiv nosilaca pravosudnih funkcija koji su se upleli u krivični postupak pred Tužilaštvom BiH sugerišući u istom postupku da bi ja u istom postupku mogao biti osumnjičeni. Zadnje, podnošenje prijave predsjedniku Evropskog suda za judska prava u Strazburu protiv sudije Farisa Vehabovića – saopćio je Tegeltija.

No, kako je objasnio Tegeltija, tužbe neće zaobići ni političare. Nakon te najave prvi koji se oglasio bio je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

– Oni misle da su oni Ustav i zakon u ovoj državi, zato se ponašaju tako kako se ponašaju. On bi mogao formalno ili nekako disciplinski gonjen, ali su oni tako uradili da nemaju odgovornosti ni prema kome. Sad znamo s kim i kakvog posla imamo i nemonovno je da slijedi reforma kompletnog pravosudnog sistema – ocjenjuje Mektić.

- Oglašavanje -

Članovi Vijeća su usaglasili tekst pisma kao odgovor na pismo OHR-a, OSCE-a i Delegacije OSCE-a na manjkavosti u radu Vijeća. Poručuju da će poboljšati rad u narednom periodu.

– VSTV čvrsto ostaje kod svojih odlluka koji se odnose na oblast finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i efektivnog nadzora na tim izvještajima. Sigurni smo da ste upoznati sa stavom Agencije za zaštitu ličnih podataka spram novousvojenog pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca – rekao je Tegeltija.

Tokom trodnevnog zasjedanja Vijeće je izvršilo izbor i imenovanje nosilaca pravosudnih zvaničnika. Utvrđeno je da nema sukoba interesa da članica Vijeća Monika Mijić bude jedan od kandidata za sudiju federalnog Ustavnog suda. Vijeće je bilo podijeljeno o ovome, a Tegeltijin glas je presudio u ovom slučaju.

federalna.ba

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima