Zaimović uvjeren u donošenje zakona o borcima

Poslanik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu  Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović potvrdio je medijima da je danas na sjednici Kluba poslanika SDA izražena podrška da se donese novi zakon o demobilisanim borcima koji je predložila Vlada Federacije BiH i koji sutra na vanrednoj sjednici treba razmatrati Predstavnički dom.

– Zakon je Vlada usaglasila sa predstavnicima boračkih organizacija tako da mislim da će sutra zakon biti izglasan i doveden u stanje da se što prije provodi – kazao je Zaimović.

Poslanici će se izjašnjavati i o izboru novog rukovodstva tog doma, a za predsjedavajućeg Kolegij tog doma, na nedavnom zajedanju bio je saglasan da bude izabran Zaimović.

– Na toj sjednici Kolegija, predstavnici stranaka parlamentarne većine usaglasili su se oko dnevnog reda vanredne sjednice na kojem je jedna od tačaka izbor novog rukovodstva. Očekuje se izbor jer je postojala volja predstavnika svih stranaka koji čine parlamentarnu većinu. Ima tu još nekih detalja koji se još dogovaraju. Oni mogu prouzrokovati eventualno odgađanje, ali je mala vjerovatnoća da se to desi – smatra Zaimović.

U vezi prijedloga iz reda srpskog naroda za člana rukovodstva Predstavničkog doma ukazao je da se to još dogovara i definiše s obzirom da „imaju četiri predstavnika srpskog naroda u Predstavničkog domu, među kojima su tri su iz stranaka opozicije“.

– Dakle, to nama otežava proces izbora predstavnika Srba i u tom smislu se upravo razgovara na nivou rukovodstava stranaka – dodao je Zaimović.

Zbog aktuelne situacije oko „Aluminija“ kaže da ne očekuje da se poslanici Koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH ne pojave sutra na zasjedanju.

Uoči te sjednice u Federalnom parlamentu trenutno su u toku zajedanja Komisije za izbor i imenovanje, kao i Odbora za ekonomsku i fiinansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU