Zašto je toalet papir bijele boje?

Prvo, važno je razumjeti kako napraviti toaletni papir. Toaletni papir je napravljen od celuloznih vlakana koja dolaze ili direktno sa drveća ili recikliranog papira, kaže Džesika Karet, hemičar i menadžer za inovacije za istraživanje i razvoj za Cascades Tissue Group.

Carette napominje da su celulozna vlakna takođe prirodno bijela. Međutim, ljepilo koje ih drži zajedno je braon koji nestaje zahvaljujući izbjeljivaču, kaže Carette.

Dakle, nije nužno samo proces, već i sirovina koja čini toaletni papir bijelim. Osim toga, toaletni papir od recikliranog papira koristi uglavnom kancelarijski otpad ili papir za štampače, koji je već takođe bijel, kaže Carette.

Iako bijeljena djevičanska pulpa proizvodi najmekša vlakna za stvaranje tkiva, nebijeljena i reciklirana vlakna takođe mogu da naprave visokokvalitetno papir, kaže Carette. Dakle, bijela boja toalet papira je više konvencionalna nego funkcionalna, jer toalet papir ne mora nužno da bude bijela da bi bio mekan i upijajući.

Postoje li druge boje toalet papira?

Iako je ovakav bijeli toalet papir norma u Americi, toaletni papir u boji je u prošlosti bio u trendu. Tokom 1950-ih, ljudi bi čak uskladili svoj toaletni papir sa šemom boja u kupatilu. Međutim, navodno je zamro zahvaljujući zabrinutosti za bezbjednost pastelnih boja za kožu i životnu sredinu.   Osim toga, toaletni papir u boji povećava cijenu za pravljenje rolni, kaže Altemir. Većina toalet papira u Sjevernoj Americi je bijela zbog preferencija potrošača, kaže Carette. Ali na mjestima kao što su Južna Amerika i Evropa, toaletni papir dolazi u duginim bojama, čak i crnim, dodaje ona.

BONUS VIDEO:

Zašto je toalet papir bijele boje? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU