Zašto nikada ne biste trebali dijeliti pribor za nokte s drugim ukućanima?

Naime, Američka akademija za dermatologiju (AAD) upozorava da nikada ne biste trebali dijeliti pribor za nokte s nekim drugim, čak ni kada je riječ o partneru ili drugom članu porodice.
To je zato što dijeljenje pribora za nokte može prenijeti infekcije na noktima ili na okolnoj koži, uključujući gljivice noktiju, lišajeve i atletsko stopalo. Ipak, rizik od infekcija je relativno nizak ako ste zdrava odrasla osoba i dijelite ga s drugom zdravom odraslom osobom.

„Zdrav imunološki sistem često vas može zaštititi od potencijalnih infekcija, ali još uvijek postoji rizik kada koristite kontaminirane alate“, kaže Brendan Camp, klinički asistent dermatologije na Weill Cornell Medical Collegu u New Yorku.

Prema studiji iz 2022. godine objavljenoj u Journal of Fungi, ako jedna osoba u kućanstvu ima infekciju noktiju ili kože, šanse da se proširi na drugu osobu koja koristi isti pribor su gotovo 50 posto.

Vjerovatnije je da će bakterije ili gljivice uzrokovati infekciju ako imate otvorenu posjekotinu oko noktiju. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, dijabetes ili neko drugo zdravstveno stanje koje slabi vaš imunološki sistem također vas čini osjetljivijim.

Vrste infekcija koje se šire priborom za nokte obično nisu ozbiljne osim ako nemate oslabljen imunološki sistem. Međutim, problemi poput atletskog stopala i lišajeva mogu izazvati svrbež i nelagodu, a gljivične infekcije mogu dovesti do toga da su vaši nokti suhi, lomljivi ili da promjene boju i smrde. Zbog takvog stanja, vašim noktima može biti potrebno više mjeseci kako bi se oporavili.

Kupnja vlastitog pribora za nokte je jednostavan način da smanjite rizik od infekcija noktiju i kože. To je posebno važno ako neko u vašem kućanstvu ima poznatu infekciju ili ako ste pod većim rizikom od infekcija. Ipak, ako koristite tuđi pribor za nokte, važno ga je pravilno dezinfikovati.

BONUS VIDEO:

Zašto nikada ne biste trebali dijeliti pribor za nokte s drugim ukućanima? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU