Zauvijek nas je napustio profesor Ramo Arnautović

zauvijek nas je napustio profesor ramo arnautović

Ramo Arnautović rođen je u Živaljevićima, općina Rogatica, 15. oktobra 1933. godine. Prvi razred osnovne škole okončao je u rodnom mjestu 1941. godine, da bi krajem te i tokom naredne godine prošao najtežu golgotu ratnog stradanja, kao i mnoga druga djeca.

Zahvaljujući Muslimanskom dobrotvornom društvu „Merhamet“ BiH, u jesen 1942. godine smješten je u Žepču, gdje je dočekao kraj rata, a potom i odlazak u dječiji dom za ratnu siročad. Prekinuto školovanje zbog ratnih dejstava nastavio je u Ilijašu, Čajniču, Cavtatu, Tuzli, Bugojnu, Banjoj Luci i Sarajevu, a kasnije i u Beogradu.

Po okončanju srednje škole studirao je historiju i geografiju, biologiju i hemiju, te vojne nauke, i stekao diplome Više pedagoške škole, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i Fakulteta narodne odbrane u Beogradu, a zatim je postao i magistar vojnih nauka.

Od 1963. godine predavao je hemiju, biologiju, biohemiju, te odbranu i zaštitu u nekoliko srednjih škola u Bosni i Hercegovini, dok je u jednom mandatu bio je direktor Gimnazije i Srednjoškolskog centra u Donjem Vakufu.

Važno je naglasiti da je od 1975. godine mr. Arnautović bio savjetnik za nastavu u regionalnom Pedagoškom zavodu u Zenici, a kao univerzitetski nastavnik radio je od 1978. do jeseni 2002. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Mašinskom fakultetu u Zenici i Pedagoškoj akademiji u Zenici.

Bez ikakve naknade, tokom radnog vijeka održao je 289 javnih predavanja, te napisao i objavio, u časopisima i zbornicima, 93 naučna i stručna rada iz oblasti obrazovanja i odgoja, stradanja djece u ratu i miru, i narodne odbrane. Feljtone i reportaže objavljivao je u nekoliko listova i časopisa, a od devet knjiga koje je objavio, dvije su naučne studije.

Arnautovićeva pripovijetka „Bjelina bola“ ušla je u Antologiju bošnjačke pripovijetke za period 1900.-2003., koju je 2004. godine priredio i objavio Abid Subašić.

Na osnovu Arnautovićevih naučnih studija Federalna televizija BiH snimila je 2005. godine zanimljiv serijal u tri nastavka, u čijem prvom dijelu je aktivno učestvovao i sam autor, tumačeći autentično sadržaje tog i ostalih dijelova serijala, posebno njihovu statistiku.

Jedine nagrade, za svoj rad, njih pet, dobijao je na književnim konkursima na prostoru bivše Jugoslavije, od kojih je jedna bila – prva nagrada za pripovijetku, te dva priznanja Crvenog krsta – za dugogodišnji rad na humanitarnim poslovima i dobrovoljno darivanje krvi.
(tekst: Adla A.)Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU