Zbog vanrednog stanja na dženazu mu nisu mogla doći ni djeca

Koliko je ovakav prizor za neke bio nevjerovatan, govore i brojni komentari na društvenim mrežama u kojima se izražava nevjerica da je fotografija uopšte realna i da je nastala ovih dana, piše Fokus.ba.

Poznato je da je Rijaset Islamske zajednice u BiH na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem pravovremeno i izuzetno odgovorno pristupio izdavanju instrukcija za imame u vrijeme vanrednih okolnosti zbog pandemije koronavirusa, a koje između ostalog uključuju i preporuke da se ljudi ne okupljaju u većem broju na dženazama, odnosno ukopima umrlih.

Naknadno je uslijedila ista instrukcija i nadležnih institicija u zemlji u vezi s ovakvim okupljanjima.

No, koliko god svi mi bili spremni poštovati ovakve odluke, kako zbog odgovornosti prema sebi i našim najbližima, tako i prema društvu općenito, ipak kada u praksi vidimo takvu jednu situaciju ne možemo ostati ravnodušni i još više postanemo svjesni razmjera i ozbiljnosti stanja koje nas je zadesilo.

Dokazuje to i dženaza jednom Bošnjaku s adresom u Hrvatskoj, obavljena prije nekoliko dana.

Njegovom ukopu prisustvovali su samo imam i kako svjedoči fotografija, najviše još dva čovjeka. Onaj koji je na fotografiji uz imama i onaj koji je fotografirao.

Koliko je ovakav prizor za neke bio nevjerovatan, govore i brojni komentari na društvenim mrežama u kojima se izražava nevjerica da je fotografija uopšte realna i da je nastala ovih dana.

No, sve nedoumice je prekinuo imam Idriz Bešić iz Gunje u Hrvatskoj koji je u komentaru ispod fotografije napisao da je ona nastala 20. marta i da je riječ o dženaza namazu čovjeku koji je umro u bolnici u Vinkovcima. On je pojasnio zbog čega tog čovjeka na posljednji počinak nisu mogla ispratiti ni njegova djeca.

-Čovjek umro u Vinkovcima u bolnici, djeca u Njemačkoj, supruga sama kući, došao tu radi liječenja u sinovu kuću, granice blokirane i niko od bližih članova porodice nije došao. Propis i preporuka je, samo imam i najbliži ili uži članovi porodice. Sliku sam namjerno postavio kao opomenu onim koji mozga imaju, kao upozorenje i sjećanje. nakon rata, požara i poplave, sada i ovo. Nimalo nije ugodno i prijatno u ovim okolnostima. Ne znam što još treba reći nakon što je Admir ef. napisao to što je napisao. Nama su za vrijeme rata i blokade BiH dovozili ili bolje reći slali po tri mejita dnevno, jednom i pet i mi se čitavo popodne “nalopatamo” zagrćući nas nekoliko uglavnom starijih. I opet se nismo opametili –napisao je između ostalog imam Bešić.

Nije poznat uzrok smrti Bošnjaka kojem je dženaza obavljena 20. marta, no podsjećamo da bez obzira na to da se sve dženaze u zemlji ili dijaspori, a zbog vanrednog stanja u vezi s koronavirusom obavljaju u prisustvu što manjeg broja ljudi.

Istina je da su rijetki slučajevi poput ovog da čak i djeca budu spriječena doći na dženazu roditelju, ali i ovaj primjer govori o tome koliko je situacija ozbiljna i koliko svi moramo biti svjesni težine trenutka u kojem se nalazimo.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU