1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  ZDK-Poziv za subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona

  ()

  Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) objavilo je javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području tog kantona.

  Općine/grad, odnosno jedinice lokalne samouprave u ZDK koje realiziraju projekte pripreme i izgradnje poslovnih zona, mogu se prijaviti na dva programa. Program I – subvencioniranje troškova izrade projektne dokumentacije i Program II – opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom unutar poslovne zone, mogu kandidovati samo jednu poslovnu zonu.

  Maksimalan iznos poticaja je 160.000 KM. Od toga je za projektovanje predviđeno najviše 10.000 KM, a opremanje poslovne zone do 150.000 KM.

  – Sredstva će se odobravati projektima prema bodovnoj listi. Pregled pristiglih prijava izvršit će komisija, koju će formirati Ministarstvo za privredu ZDK. Vlada će, na prijedlog tog ministarstva, donijeti odluku o odobravanju sredstava. Nakon toga će, sa svim jedinicama lokalne samouprave, potpisati pojedinačne ugovore – navodi se.

  Javni poziv objavljen je na internet stranici Zeničko-dobojskog kantona (www.zdk.ba) i otvoren je 15 dana.

  Troškove organizacije i izgradnje poslovnih zona Zeničko-dobojski kanton finansira iz prihoda od koncesionih naknada za istraživanje i eksploataciju čvrstih mineralnih sirovina, koje se dijele između općina/Grada i Kantona u omjeru 70:30 posto.

  – Ministarstvo za privredu ZDK planiralo je 1,2 miliona KM za tu namjenu ove godine, što je najveći iznos dosad. Od 2009. do 2017. uloženo je u poslovne zone ukupno tri miliona KM, a samo prošle godine izdvojeno je 900.000 KM za sufinansiranje tih projekata – navodi Press služba ZDK.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO