5.5 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Žene starije od 45 godina sve rjeđe odlaze na ginekološke preglede

Broj žena koje idu redovno na papa testove neprestano opada nakon što napune 45 godina uprkos novoj studiji koja pokazuje da se polovina dijagnoza karcinoma grlića maternice javlja kod žena starijih od 49 godina.

Rak grlića maternice jedna je od vrsta raka koja se može spriječiti, ali nalazi s Univerziteta u Michiganu ističu potrebu da žene nastave s pregledima i u postmenopauzi kako bi bilo moguće rano otkrivanje, piše Independent.

Nova studija, koja je objavljena u časopisu Preventative Medicine i koja je analizirala podatke oko 80.000 sudionica u SAD-u, otkrila je da je evidentan pad stope pregleda kod određenih populacija žena, posebno onih između 49 i 65 godina.

Žene u ruralnim zajednicama i one s nižim nivoom obrazovanja su najosjetljivija grupa koja ujedno i najmanje odlazi na redovne ginekološke preglede kako navodi klix.

Ginekolozi upozoravaju da bi sve žene u dobi između 25 i 64 godine trebale odlaziti na redovne preglede grlića maternice.

Ukoliko ljekar ne zahtijeva redovnije testiranje, bit će potrebno uzeti bris svake tri godine kod žena u dobi između 25 i 49 godine, zatim svakih pet godina kod žena između 50 i 64 godine. Nakon 65. godine, bit će pozvane samo ako jedan od posljednjih testova ima nenormalne rezultate.

  Saznajte sve o integrativnom pristupu zdravlju žene

Pregledom grlića maternice provjerava se postoje li abnormalne promjene ćelija na grliću maternice te da je prisustan HPV (humani papiloma virus).

“Rano otkrivanje je ključno za sprečavanje invazivnih, razornih i potencijalno smrtnih slučajeva od raka grlića maternice. Pregled žena mlađih od 30 godina smatra se najmanje efikasnim jer rak ima tendenciju razvoja u srednjim godinama”, kazala je Diane Harper, jedna od autorica studije.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU