13.8 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Zenička ‘Medica’ obilježila Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama

Uličnom akcijom na Trgu Alije Izetbegovića, kojom su prilikom distribuirali i promotivne materijale, aktivistice Udruženja “Medica” iz Zenice obilježile su 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

“Medica” i ove godine, pod nazivom „Čuj me i spriječi nasilje nad ženama i djevojčicama“, provodi svoju kampanju “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

– Tokom ove kampanje imamo niz aktivnosti, a 27. novembra promovisat ćemo i nagrađene likovne i literarne radove učenika osnovnih škola na temu dječijih prava i zaštite od nasilja u porodici – najavljuje Irma Šiljak, asitentica programa “Medice” Zenica.

Ona najavljuje i održavanje okruglih stolova u općinama Breza, Kakanj i Zavidovići na kojima će se razgovarati na temu sveobuhvatne prevencije nasilja nad ženama i djecom te zajedničkog i koordiniranog djelovanja.

– Naravno, “16 dana aktivizma” samo je jedan period u toku godine, tokom kojeg se posebno govori o prevenciji nasilja.

Međutim, mi tokom cijele godine, putem naših servisa, pružamo podršku i zaštitu žrtvama različitih vidova nasilja, ali i kontinuirano radimo na prevenciji – ističe Šiljak.

Proteklih dana, od 12. novembra, održane su i edukativne radionice u nekim selima u općinama Maglaj i Žepče te gradu Zenica.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU