Život se vraća u normalu: Turistička atrakcija u Kini ponovo otvorena za posjetioce

Mali dio Velikog kineskog zida ponovno je otvoren za posjetitelje od 24. marta, što je znak da se život u Kini polako vraća u normalu nakon epidemije novog soja koronavirusa.

Odjeljak Badaling, koji se proteže od Bei Liu Loua do Nan Wu Lou Ban, bit će otvoren svaki dan od 9 do 16 sati, piše CNN.

Oko 70 kilometara od Pekinga, to je najpopularniji dio zida za turiste. Bio je posjećen do te mjere da su dužnosnici od juna prošle godine ograničili broj posjetilaca na 65.000 dnevno.

Kineski su dužnosnici u izjavi naveli da će zasad dopustiti samo 30 posto od uobičajenog broja posjetitelja na to područje.

Da bi se ulaz omogućio, posjetitelji moraju prvo rezervirati ulaznicu unaprijed.

Po dolasku, provjerit će se njihove temperature.

Posjetitelji moraju imati registrirani zdravstveni QR kod (sistem putem AliPay ili WeChat aplikacije koji je povezan s njihovom ličnom iskaznicom), koji se prikazuje kao „zeleni“ ili zdrav, prije nego što im bude dozvoljen ulazak.

Posjetitelji također moraju nositi maske za lice i biti udaljeno jedni od drugih najmanje metar, u svako vrijeme.

Medicinsko osoblje i aktivno vojno osoblje dobit će besplatan ulaz, ali će također morati slijediti ovaj isti skup pravila.

Inače, ulaznice koštaju 5 američkih dolara za vansezonsku posjetu koja završava 31. marta, te 5,65 dolara tokom sezone.

Ostali dijelovi Velikog zida ostaju zatvoreni, isto kao i žičara i muzej.
Veliki zid svake godine obiđe više od 10 miliona ljudi. A ova svjetska baština bila je zatvorena 25. januara, kada je epidemija počela jačati.

Mnoge druge druge znamenitosti u Kini, uključujući kompleks Zabranjenog grada u Pekingu i šangajski Disneyland, ostaju zatvorene.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU