Znakovi koji pokazuju da su hakeri provalili u računar

Stručnjaci ističu da ovih sedam znakova ukazuju na to da su hakeri možda “provalili” u vaš kompjuter.

Baterija laptopa se prebrzo prazni

Ako u pozadini radi neki nepoželjeni program, on koristi dodatnu energiju. Među takvim softverom mogu se naći i oni namijenjeni špijuniranju, ali i virusi.

Programi se često ruše

Hakeri uvijek traže nove načine za prikupljanje podatka. Da biste se zaštitili, nemojte da ostavljate podatke, kao što su oni o karticama i bankovnim računima, na razne aplikacije, već postavite komplikovane lozinke kako biste zaštitili svoje podatke.

Kamera počinje sama da snima

Sigurno nije dobar znak ako kamera ili mikrofon počnu da se pale sami od sebe. Ne samo da hakeri tako mogu da dođu do vaših podataka, već mogu i da vas fotografišu i snimaju. Najbolje bi bilo da kameru prekrijete, a mikrofon uključujete samo onda kada vam je potreban, kao i da redovno mijenjate lozinke.

Početna stranica nije ista

Ukoliko primijetite da se na vašem računaru promenila uobičajena početna stranica, obratite pažnju, budući da bi to moglo da znači da je vaš kompjuter zaražen softverom za špijuniranje.

Sumnjiva aktivnost na računaru

Uvijek je dobro da, s vremena na vrijeme, pogledate istoriju pretraživanja i posjeta sajtovima. Bilo kakva neuobičajena aktivnost može da vam ukaže na to da je vaš računar zaražen.

Nepoznati programi

Jedan od načina na koji neko može da nadgleda vaš računar na daljinu je i putem malicioznog softvera, odnosno malware-a. Zbog toga bi trebalo redovno da provjeravate programe koje ste instalirali i da, ako primijetite bilo što neuobičajno, odmah izbrišite takve programe.

Nepoznato svijetlo

Ako primijetite da lampica na vašem računaru svijetli i pored toga što na njemu ne radite ništa – to bi je mogao biti znak za uzbunu, budući da to može da znači da neko i li nešto šalje ili prima podatke na vašem računaru.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU