Zrak čist u Sarajevu, nezdrav u Tuzli, Lukavcu i Živinicama, očekuje se poboljšanje

Zrak je jutros nezdrav u Živinicama, a visoke su koncentracije PM čestica još su i u Tuzli i Lukavcu, u dolini Bosne postepeno opadaju, dok je zrak u Sarajevu, Jajcu i Goraždu poprilično čist.

Do kraja dana se očekuje dostizanje zadovoljavajućeg nivoa kvaliteta zraka na cijelom području Bosne i Hercegovine. Tokom vikenda se očekuju promjenljivi uslovi – postepeni porast zagađenja u najzagađenijim sredinama vjerovatan od subote poslijepodne i u najgorem slučaju u nedelju su moguća kratkotrajna zadržavanja vrijednosti sličnih jučerašnjim, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kvalitet zraka jučer je ipak bio nešto lošijeg kvaliteta, odnosno zagađeniji, u odnosu na dan ranije.

Najlošiji je zrak bio u Visokom, Zenici i Živinicama gdje su bile visoke koncentracije sumpor dioksida i lebdećih (“PM”) čestica. U Tuzli, Lukavcu, Ilijašu i dijelovima Sarajeva koncentracije lebdećih čestica u zraku su bile takođe iznad propisanih graničnih vrijednosti.

U Goraždu, Jajcu i dijelovima Sarajeva kvalitet zraka je bio zadovoljavajući – umjereno zagađen.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH napominju da je dobro to da kvalitet zraka oscilira u skladu sa promjenama meteoroloških uslova te se vrlo visoke koncentracije posljednjih dana ne zadržavaju dugo, a dugotrajnija zadržavanja takvog stanja zraka imaju najnegativnije uticaje na ljudsko zdravlje.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU