Žuti jezik – uzrok i liječenje

Što znači žuti jezik u ustima?

Jezik je naš mišić koji se nalazi na dnu usne šupljine i primarna mu je funkcija prevrtanje hrane koju jedemo kao i okus, govor, gutanje. Znamo kako je normalan i zdrav jezik ružičaste boje i glatke površine. Na jeziku možemo primijetiti kako nema tamnijih ili bljeđih dijelova, njegova jednaka boja je znak da postoji normalan dotok krvi. Kao mišić je elastičan i veoma gibak, površina mu je glatka često bez ikakvih naslaga ili sa minimalnim naslagama bijele boje. Što znači žuti jezik u ustima?

Naravno da postoje stanja kod kojih naš jezik mijenja svoju boju, isto tako može razviti i teksturalne nepravilnosti, može nabubriti kao i razviti bijeli premaz na svojoj površini. Ovakve promjene su često znak da se u našem organizmu odvijaju promjene ili su znak loših prehrambenih navika. Jezik je poznat kao i ogledalo organizma, jer upravo promjena boje, tkiva ili naslaga će pokazati u kakvom je stanju naš organizam. Temeljni problem je ovdje loša higijena usta, ali ne smije se drugi poremećaj staviti po strani.

Jedan od najčešćih problema s jezikom je pojava žuti jezik. Navedena pojava nije neuobičajena, točnije radi se o nakupljanju mrtvih bakterija i stanica na jeziku. Žutu boju možemo u većini slučajeva eliminirati poboljšanom higijenom usta. Pojava žute boje na jeziku je u većini slučajeva bezopasno stanje, ali postoje iznimni trenuci kada on ukazuje na stanje kao žutica.

Žuti jezik uzroci i simptomi

Naš jezik je prekriven sa stotinama sitnih okusnih pupoljaka, poznamo ih kao papillae. Upravo su one zadužene zašto imamo osjet okusa. Ponekad one mogu nabubriti, i dolazi do razvoja bakterija unutar samog udubljenja. Bakterije se krenu razvijati i proizvode prirodne pigmentne kemikalije koje će promijeniti boju našeg jezika. Žuti jezik je posljedica navedenog.

Najčešći uzroci žutog jezika su: Žutica, ukazuje na bolesti jetre ili krvne probleme i zahtjeva liječničku pomoć. Gljivična infekcija, prvo se javljaju blago bijele mrlje na jeziku koje poprimaju žutu boju. Loša oralna higijena, nakupljanje bakterija radi neredovitog održavanja usne šupljine. Pušenje, iritira jezik. Dehidracija, suhoća usne šupljine dovodi do manjeg stvaranje sline koja štiti od bakterija i nečistoća. Konzumacija određenih lijekova, konzumacija određenih namirnica, poremećaji želuca, česta konzumacija kave ili čajeva, autoimuna oboljenja.

Određeni simptomi koji se također mogu pojaviti uz žuti jezik su: Loš zadah, bolovi u grlu, bijele mrlje na jeziku, edem papile, suhoća usta i grla, bol kao i natečenost jezika, osjećaj blagog peckanja u usnoj šupljini, mogućnost probavnih smetnji. Kada treba posjetiti liječnika? Potrebno je odmah se javiti liječniku ako imate simptome vrućice: Žutu kožu, žute bjeloočnice, povišenu temperaturu, osjećaj mučnine koji je popraćen bolovima. Isto tako bitno je posjetiti liječnika ako se žutilo ne povlači nakon 2 tjedna odlične oralne higijene, ako imate bolove u ustima, ako se pojavljuju afte i ako vam se stvara sloj na jeziku.

Žuti jezik liječenje

Žuti jezik najčešće povezujemo sa povećanjem papila i prvi korak je briga da se oni smanje. Ukoliko ste pušač potrebno je ograničiti pušenje kako ne bi dodatno iziritirali sluznicu jezika. Dehidracija je također veliki faktor u razvoju žutog jezika, zato gledajte na to da redovito unosite dovoljno količine vode u organizam, također je poželjno smanjiti unos kave i čajeva. Određeni lijekovi poput raznih antidepresiva mogu smanjiti proizvodnju sline u ustima, a upravo slina čisti našu usnu šupljinu.

Dobra vijest je ta što se žuti jezik u većini slučajeva liječi doma i to s običnim četkanjem jezika uz pomoć meke četkice za zube. Na ovaj način uklanjate višak bakterija koje su zaslužne za razmnožavanje drugih bakterija. Kako bi smanjili mogućnost razvoja žutog jezika bitno je pravilno se hraniti i redovito voditi brigu o higijeni usne šupljine. Nakon četkanja zubi i jezika bilo bi poželjno da usnu šupljinu isperete sa antibakterijskom vodicom. Samo kućno liječenje bi trebalo trajati do dva tjedna, nakon kojih je potrebno se javiti liječniku.

Tagovi:

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU