18.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Zvizdić: Migranti će biti smješteni u jednoj od kasarni u TK

  Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je pripremljen program sa mjerama za koje smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim migracijama.

  Napomenuo je da je takav program i ranije “fazno dostavljan Predsjedništvu BiH, a podrazumijevao je angažman nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, kako bi zapriječili ilegalne prijelaze preko kojih migranti dolaze“.

  – Dakle, ne na zvanične granične prijelaze, nego preko rijeke Drine, šuma i tako dalje. Drugi prijedlog je bio angažman pripadnika MUP-ova sa nivoa entiteta i kantona, koji bi bili pod komandom Granične policije i patrolirali bi isključivo na graničnoj liniji BiH, ne ulazeći u teritoriju bilo kojeg entiteta. Treći prijedlog je bio da se odobri, od strane Predsjedništva, sporazum sa FRONTEX-om, čime bi imali značajnu pomoć pripadnika FRONTEX-a. No, nažalost, svi ti prijedlozi su odbijeni, upravo čini mi se od onih koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti od nje – kazao je Zvizdić za rtv slon.

  Dodao je da su u međuvremenu obavljeni razgovori s Vladom Federacije BiH, iako se, kako je kazao, on ne slaže s tim principom da ne dođe do ravnopravnog teritorijalnog rasporeda migranata na prostoru čitave BiH.

  – Ali dolazi zima i ta stvar nas prisiljava da prihvatimo nešto s čim se ja osobno ne slažem. Razgovarali smo sa Vladom FBiH, dobili smo dva objekta, jedan na području Tuzlanskog kantona i jedan na području Kantona Sarajevo. Riječ je o kasarni u Blažuju i o jednoj kasarni na teritoriji Tuzlanskog kantona. Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji su nam dodijelili te kasarne. Čim uđemo u posjed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda – kazao je Zvizdić.

  Napomenuo je da fokus i dalje mora ostati na zaštiti istočne granice BiH, kako bi se kontrolirao ilegalni priliv migranata u BiH.

  – Mi ćemo ponovo poslati jedan integrirani dokument ka Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku Predsjedništva BiH, što bi nam značajno pomoglo u potpunoj kontroli ilegalnih migracija. I dalje ostajemo vezani za tri načela, da ostanemo humani prema tim ljudima u kapacitetu u kojem je to moguće, da poštujemo domaće zakone o migracijama, azilu i međunarodne standarde. Oni znače da kada neko podnese zahtjev za azil, da ga morate prihvatiti i dati mu rok od 14 dana da taj zahtjev u potpunosti finalizira. Nastavljamo na tome raditi – naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

  To je, dodao je, veliki problem, ne samo Bosni i Hercegovini.

  Po njegovim riječima, migranti iz Evropske unije dolaze u BiH i žele da idu u Evropsku uniju.

  – Dakle, Evropa nama treba da pomaže, ne samo finansijski, nego činjenicom da spriječi dolazak migranata iz Evropske unije na Balkan. Nadam se da će i Evropa tu uraditi neke efikasnije procedure i modele nego što je to bilo do sada – kazao je Zvizdić.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU