Kako se pravi tijesto za pite No1 recept

TIJESTO ZA PITE
kako se pravi tijesto za pite no1 recept

Kako se pravi tijesto za pite, a mladim kuharicama će ovo biti itekako korisno

Pogledajte recept za tijesto za pite

Sastojci

  • 1 kg mekog bijelog brašna
  • malo soli
  • 1 kom jaje
  • 1/2 l tople vode

Priprema tijesta za pite

Brašno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brašnu, u njega stavimo so i jaje. Lijevom rukom ćemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom miješamo (ne viljuškom, ne varjačom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom miješamo i miješimo – ostatak brašna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo.

Sami ćemo odrediti količinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. Od ove, navedene količine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i došli smo do količine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. U vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebaće nam kasnije.

Tijesto se već poprilično sčvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brašnom, da ne postane pretvrdo. Da bismo to izbjegli, ovo jos nedovršeno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj površini. Povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brašna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne količine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. Pojedinačno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah ćete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije.

Još jednom formiramo jufkice, premažemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena. Sto na kome ćemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili čaršafom. Sredinu pospemo sa malko brašna. Uzmemo jufku, pobrašnimo oklagiju i razvučemo oklagijom koliko god je to moguće.

Promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuče ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na šporetu držimo u šerpici toplo ulje, toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvučenu jufku i razmažemo rukom po cijeloj površini – ovo je važno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlači. Zavrćemo rukave, i nauljenih ruku krećemo da vrtimo tijesto.


(Preuzeto sa: receptispotpisom.info)


..

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU