20 C
Sarajevo
Utorak, 5 srpnja, 2022

    Napravite zapečene tikvice prema našem receptu i oduševite ukućane! – Svakidan


    SASTOJCI:

    Za umak:

    300g mljevene junetine

    1 glavica ljubičastog luka (ili običnog)

    2-3 mrkve

    3-4 žlice riže

    malo listića celera

    1-2 rajčice(ili pelati)

    malo pirea od rajčica

    po potrebi: sol, papar, origano, talijanska mješavina, vegeta, crvena paprika…

    malo svježeg bosiljka i peršina

    Ostalo:

    2-4 tikvice

    malo ulja

    nekoliko žlica ribanog parmezana (ili drugi sir)

    Preljev:

    3 kom jaja

    1-1, 5 dcl kiselog vrhnja

    1-1,5 dcl mlijeka

    1 žlica brašna

    ostaci tikvica (naribani)

    malo soli i papra

    Priprema:

    Luk izrezati na tanko i pržiti na ulju, kad dobije boju dodati mljeveno meso i pržiti da se meso razbije, piše “Coolinarika”

    Pržiti meso i miješati dok sva voda koju je meso pustilo ne ispari, a meso potamni i počne mirisati na čevapčiće i pljeskavice.


    Dodati mrkvu rezanu na tanke kolutiće, malo propržiti i dodati rižu, i nju malo pržiti, a nakon toga i sjeckane listiće celera, oni su malo tvrđi pa ih treba dodati sada, a ne na kraju.

    Dodati oguljenu rajčicu, narezanu na kockice, pa opet miješati i pržiti. Zaliti s malo kipuće vode pa pokriveno pustiti da se ukuhava kao šalša. Povremeno miješati i dolijevati vodu po potrebi. Kuhati umak 20-30 minuta.

    Svježi bosiljak i peršin nasjeckati, te ih dodati  u gotovi umak i izmiješati.

    Tikvice oprati, ako su mlade ne treba ih guliti. Narezati na komade duljine 3-4 cm.

    Svaki komad izdubiti čajnom žlicom i poredati u tepsiju jednu do druge. Slobodno dodati još 2-3 komada jer kad se skuhaju, smekšaju se pa može stati još nekoliko.

    Ostatke naribati na krupni ribež. Izdubljeni dio se može nasjeckati pa dodati u mesni umak.

    Naribane tikvice posoliti i ostaviti da puste vodu.

    Izdubljene komade skuhati u slanoj vodi 3-4 minute. Poredati u nauljenu tepsiju.

    Svaki komad napuniti mesnim umakom.

    Po umaku posuti malo mljevenog parmezana ili nekog drugog sira.

    Zapeći u pećnici oko 15-20 minuta, na 200 C.

    U zdjeli izmiješati jaja, vrhnje, mlijeko i brašno. Posoliti i popapriti po ukusu.

    Naribane tikvice dobro ocijediti i dodati u smjesu s jajima, izmiješati.

    Preliti svaki komad tikvice sa žlicom preljeva, zahvatiti s dna zdjele jer ribane tikvice potonu. Ostatkom preljeva preliti između tikvica.

    Zapeći još 15-ak minuta, da dobro porumeni.

    Posluživanje

    Poslužiti sa salatom, ili s jogurtom, vrhnjem…

    napravite zapečene tikvice prema našem receptu i oduševite ukućane! – svakidan


    (Preuzeto sa: recepti.balkanmag.com)


    ..

    Koliko je koristan ovaj tekst?

    Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

    Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

    Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

    Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

    Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

    TNT Portal
    TNT Portalhttp://tntportal.ba
    TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
    MOŽDA VAS ZANIMA
    DRUGI UPRAVO ČITAJU