6.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Aktivisti iz Tihog okena izvukli više od 40 tona otpada

Aktivisti za zaštitu okoline izvukli su više od 40 tona plastičnog otpada i ribarskih mreža iz Tihog okeana.

CNN je javio kako je Organizacija za zaštitu okoliša ”Ocean Voyages Institute“ saopćila je kako je s Great Pacific Garbage Patcha, masivne količine plutajućeg otpada između Kalifornije i Havaja, izvučeno više od 40 tona otpada.

Akcija čišćenja je trajala 25 dana i kako se dodaje u saopćenju “najveća je akcija čišćenja okeana ikad“.

Ekipa je u akciji koristila i modernu tehnologiju, između ostalog, satelit i dronove, a među izvučenim otpadom nalaze se i boce deterdženta, plastični namještaj, igračke i tome slično.

Izvučene su i značajne količine opreme za ribolov, mreže od kojih je jedna težila pet, a druga osam tona. U pitanju su mreže od najlona ili polipropilena koje akumuliraju plastični otpad i vuku ga kroz okean.

Mary Crowley, osnivačica ”Ocean Voyages Institute“, kazala je kako je izuzetno važno da su ove mreže izvučene iz okeana jer su predstavljale opasnost za mnoge životinje.

- Oglašavanje -

Podsjetila je kako mreže i drugi otpad predstavljaju opasnost za život u moru, na obali, ribolov, floru, faunu, ali i zdravlje ljudi.

Oko 1,5 tona prikupljene plastike predato je umjetnicima i studentima Univerziteta Hawaii, koji ga namjeravaju pretvoriti u skulpture i druga djela.

federalna.ba

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima