Iran ubrzao obogaćivanje uranija

Iran je ubrzao obogaćivanje uranija, nakon što je najavio da će se povući iz dijelova nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, izjavio je u ponedjeljak šef Međunarodne agencije za atomsku energiju – IAEA Yukiya Amano.

Istovremeno je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, tokom posjete Iranu, istaknuo da evropske države žele ispuniti svoje obaveze iz tog dogovora.

– Tempo proizvodnje se ubrzava – rekao je Amano novinarima nakon posljednjih mjerenja inspektora IAEA u Iranu, javlja agencija dpa.

Još uvijek se ne zna hoće li iranska zaliha obogaćenog uranija prekoračiti ograničenje određeno nuklearnim sporazumom 2015. godine, jer proizvodnja oscilira.

Amano je izrazio zabrinutost zbog sve većih tenzija oko iranskog nuklearnog pitanja i izrazio nadu kako će se “pronaći načini da se kroz dijalog umanje trenutne napetosti”, prenosi Reuters.

– Ključno je da Iran i dalje u potpunosti provodi obaveze preuzete sporazumom – zaključio je čelnik AEA.

Iran je prošlog mjeseca poručio kako se i dalje drži dogovora, ali da će učetverostručiti svoju proizvodnju obogaćenog uranija, čime bi mogao prekršiti maksimum dopuštene zalihe.

Teheran je od evropskih država, koje se i dalje drže dogovora, nakon što se iz njega povukao SAD, zatražio da ga zaštite od sankcija, prenosi Reuters.

Sporazum s Iranom 2015. godine su potpisali Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, podsjeća Al Jazeera Balkans.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU